Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun: "Vi tror på det vi gör för att utveckla ungdomsgårdarna"

/
  • Ungdomsgården i Storvik ligger vid ett industriområde. Både kommunen och ungdomarna har lyft fram att det är mörkt vid lokalen kvällstid, något som gör att det kan kännas otryggt att gå hem.

Att ungdomsgården i Storvik kommer att göras om helt har fått unga att protestera.
Från kommunens sida säger man att förändringarna i kommunens ungdomsgårdar som en satsning.
– Vi tror starkt på det vi gör för att utveckla ungdomsgårdarna, säger Josefine Löfman, verksamhetsutvecklare på Kultur- och fritid i Sandviken.

Annons

Läs mer: Ungdomar protesterar mot att ungdomsgården i Storvik byts ut

Arbetet med att se över Sandvikens ungdomsgårdar har tagit tid. Men nu finns en plan för hur de ska drivas från nästa år.

I dag drivs ungdomsgården Zenit i Sandviken av kommunen och de sex övriga av föreningar som har kontrakt ett år i taget. Från nästa år är det tänkt att ungdomsgårdarna ska drivas gemensamt av kommunen och det lokala föreningslivet.

– Det ska bli en mer likvärdig ungdomsverksamhet, nu är resurserna olika fördelade, säger Josefine Löfman.

– När det blir förändring kan det bli oro och då får vi förbereda ungdomarna så att de känner sig trygga, säger Josefine Löfman.

Läs också: Ungdomsgårdarna behöver förnyas

Ungdomarna på ungdomsgården i Storvik har fått veta att både lokalen och personalen kommer att bytas ut. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har drivit ungdomsgården i snart 11 år.

– Jag kan inte uttala mig om det. Vi ser över och har diskussioner varje år. Det är väldigt många punkter vi tittar på, säger Josefine Löfman, som hänvisar till Kenneth Johansson, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Sandvikens kommun.

Han bekräftar att man träffat föreningens ordförande och en medarbetare på ungdomsgården i Storvik.

– Vi har flaggat för att vi vill se över verksamheten och se en utveckling, säger Kenneth Johansson.

Läs insändaren: Vi vill ha kvar världens bästa personal!

Dagens system med föreningar som ensamma driver de mindre ungdomsgårdarna innebär att det finns risk för stora förändringar enligt honom.

– Ansatsen är att förbättra och då blir det ibland förändringar. Vi vill också vara ute i god tid så att det blir så bra som möjligt, säger Kenneth Johansson.

Tar ni hänsyn till om en förening drivit en ungdomsgård utan klagomål i 11 år eller är den lokala närvaron viktigast?

– Vi ser över vår relation till ungdomsföreningarna varje år. Den diskussionen för vi internt och inte via media. Jag kan inte officiellt recensera olika föreningars arbete. Sen har jag respekt för att det blir oro, säger han.

Mer läsning

Annons