Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens skolor bland de sämsta i landet

/
 • 14 kriterier. Lärarförbundet utgår från 14 kriterier i sin bedömning när de rankar skolorna i Sveriges                             290 kommuner.

Raset på Lärarförbundets skolrankning fortsätter för tidigare toppnoterade Sandviken.

Annons

Från en sjundeplats för sju år sedan har kommunen nu fallit ner till 233:e plats.

Så sent som 2004 tillhörde Sandviken topp tio bland landets skolkommuner. Detta enligt Lärarförbundets kriterier som bland annat bygger på lärartäthet, resultat och löner.

Sedan dess har man sjunkit som en gråsten på listorna. Jämfört med i fjol rasar kommunen nästan 100 platser på rankningen till plats 233.

Var femte saknar behörighet

Sett enbart till andelen godkända elever i årskurs nio blev placeringen 263. Var femte niondeklassare saknar gymnasiebehörighet.

– Urdåligt och mycket sorgligt, säger Margith Lind, ordförande på Lärarförbundet i Sandviken.

Varsel och nedläggning

Lärarförbundet menar att de dystra siffrorna är konsekvensen av det stora lärarvarslet för två år sedan då 150 tjänster försvann inom skolan och nedläggningen av Norrsätraskolan med stora omplaceringar.

– Sådant skapar oro vilket återspeglar sig i resultatet, säger Margith Lind.

Hon påpekar dock att det inte ser speciellt bra ut för någon av kommunerna i Gästrikland.

– Man satsar för lite på skolan i vår region, det är bara så. Nu förväntar vi på förbundet oss krafttag från politikerna. I första hand är det Jan Björklund som måste se till att kompensera de kommuner som inte har råd att satsa på skolan.

Bekymmersamt

Skolchefen Göran Isberg menar att Sandvikens svaga resultat är bekymmersamma och att både han och kunskapsnämnden är väl medvetna om dem.

– Vi arbetar hela tiden systematiskt med att förbättra skolsituationen, bland annat genom ett bättre mottagande av invandrarelever och en utveckling av åtgärdsprogram. Förhoppningen är att det ska visa sig även i siffrorna.

Tar tid att vända trenden

– När det gäller niornas betyg såg vi i våras att resultatförsämringen verkar ha stannat upp. Men vi är på en låg nivå och det kommer att ta tid att vända trenden, säger han.

Positivt för Sandvikens del är ändå att eleverna som hamnat på individuella programmet i stor utsträckning sedan verkar hämta in kunskaperna och klara gymnasiet inom fyra år.

Mer läsning

Annons