Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens stora bryggdramatik inför badsäsongen

/

Många kommunala bad har varit i dåligt skick. I Hammarby hamnade bryggan på tippen för flera år sedan. I år blir det nya bryggor både där och vid Hedåsbadet. Men till Årsunda finns det inga pengar trots att behovet är akut.

Annons

Arbetarbladet kunde redan i mars berätta att kommunen investerar i de kommunala baden. Förra året fick Åshammar och Österfärnebo, nu har turen kommit till Hedåsbadet och Jungfruholmens bad i Gästrike-Hammarby.

Lagom till skolavslutningarna i mitten på juni ska den nya bryggan i Hammarby finnas på plats. Just nu finns den på kommunens arbetsmarknadscentrum, där den sätts ihop.

– Vi använder gamla pontoner som suttit på en tidigare flytbrygga, men sedan blir hela trädelen ny, säger Einar Persson, fritidssamordnare på fritidsförvaltningen.

Han är nöjd med de delar han som redan nu ligger färdiga. Mer huvudbry har han för Hedåsbadet.

Den gamla, 100 meter långa bryggan, ska ersättas med en drygt 60 meter lång aluminiumbrygga av samma sort som den som finns i Högbo. Det innebär att cementfundamenten till den gamla träbryggan som finns på botten måste bort.

– De är gamla och har gått sönder och dessutom är det ju så grunt att man riskerar att göra sig illa på dem bara man simmar. Men de är bevärliga att få tag i och de kommer ta tid att få bort dem, säger Einar Persson.

Tid börjar det bli ont om. Ambitionen är att även badplatsen vid Hedåsen ska stå klar till skolavslutningarna och då ska den nya flytbryggan vara på plats.

– Jag har med leverantören att de ska komma med den vecka 24, men de har också mycket att göra. Förhoppningsvis hinner vi.

Problem har också uppstått i Årsunda där det inte finns pengar avsatta för att byta ut bryggan förrän nästa är, trots att behovet är akut.

– Det är den yttersta biten där ångbåten Emma lägger till som är helt obrukbar efter vintern. Det är mycket huvudbry just nu, men det måste lösa sig, säger Einar Persson.

Bara ångbåtsbryggan kostar mellan 150 och 200 000 kronor. En helt ny brygga till Strandbaden kan kosta upp till 400 000 kronor.

Bryggan vid Hedåsbadet gick på närmare 200 000 kronor.

Mer läsning

Annons