Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikfack kräver att inhyrda blir anställda

En femtedel av metallarbetarna på Sandviks verkstad för bergborrstillverkning i Sandviken är inhyrda från olika bemanningsföretag.
– Det är för mycket, tycker Lars Karlsson, ordförande i IF Metalls fackklubb vid Sandvik Mining and Construction (SMC) i Sandviken.

Annons

Hittills har han förgäves krävt att företaget ersätter inhyrda med fast anställd personal.

– Det är långa beslutsvägar för att få anställa och man väljer kanske hellre den enkla vägen att hyra in. Under 2010 har fem personer anställts. Det är alldeles för få, säger Lars Karlsson.

När finanskrisen och lågkonjunkturen slog till bantades personalstyrkan. 38 personer blev uppsagda eller fick sluta med pension.

Under det senaste året har efterfrågan ökat snabbt. I dag producerar bergborrverkstaden i Sandviken mer än under toppen 2008.

75 inhyrda

SMC i Sandviken har cirka 300 anställda metallarbetare. Därutöver är cirka 75 personer inhyrda i dag. De jobbar i verkstad och packning.

Anders Wallin, Sandviks informationschef, förklarar:

– För att klara den snabba uppgången behövde man snabbt öka skiftgången och ta in folk. En del har återanställts och en del har hyrts in för att klara uppgången.

– Man ser över produktionsstrukturen och innan den översynen är klar vill man inte ta in mer personal än vad man kan hantera långsiktigt, säger han.

Lars Karlsson medger att de inhyrda inte har sämre löner än Sandviks egna anställda. Men de går miste om vinstandelar och andra förmåner. Dessutom, menar han, ger det bättre trygghet, lagkänsla och kompetensutveckling om de blir Sandvikanställda.

Enligt Lars Karlsson har flera varit inhyrda sedan slutet av 2009.

Mer läsning

Annons