Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks IT-avdelning varslar 50 anställda

Sandvik Information Technology är nästa bolag att varsla om uppsägningar. 50 tjänster ska bort varav de flesta i Sandviken. Utöver det får 80 konsulter, i huvudsak från lokala företag, sluta. Ett av företagen som påverkas är Fujitsu på Sandbacka Park.

Annons

Nedgången för Sandvik slår nu även mot andra delar av koncernen än själva produktionen.

– Den dramatiska minskning vi sett i efterfrågan under slutet av förra året håller i sig. I och med att vi drar ner på kapaciteten minskar också den interna datatrafiken i omfattning. Följden blir att vi i dag har en övertalighet inom IT-verksamheten, säger Jan Lissåker, chef för Investor Relations.

I Sandviken finns i dag 250 anställda och i Stockholm tio. De flesta av uppsägningarna kommer att drabba huvudorten.

– Alla anställda på Sandvik Information Technology omfattas, ingen är undantagen. Sedan får vi titta i förhandlingsprocessen på vilka det kan handla om, säger Jan Lissåker.Utöver varslen minskas antalet konsulter från 200 till 120 stycken.

– Vi har två IT-bolag på Sandvik och det ena har många externa konsulter. Där drar vi i första hand ned på antalet konsulter, berättar Göran Kördel, chef för Sandvik Information Technology.

I huvudsak kommer konsulterna från lokala företag men Göran Kördel vill inte närmare peka ut vilka. På Sandbacka park finns flera som jobbar med IT-uppdrag åt Sandvik. Johan Lindh, affärsenhetschef på Fujitsu, bekräftar att det är ett av dem som drabbas.

– Vi är en stor leverantör till Sandvik så det kommer att påverka oss. Exakt hur mycket får vi se längre fram, säger han.

Ett av skälen till att Fujitsu etablerade sig på Sandbacka Park var närheten till Sandvik. Johan Lindh vet inte om företaget blir kvar när uppdragen minskar.

– Vi har inte tagit ställning till det än. Det är något vi får ta in i beräkningarna framöver.

De lokala förhandlingar inleds nu omedelbart och varseltiden är fyra månader.

– Ambitionen är att sköta förhandlingarna snyggt och prydligt och med gott förtroende. De berörda ska få information så tidigt som möjligt. Men tidigast om fyra månader kommer det att försvinna jobb, säger Jan Lissåker.40 anställda inom Sandviks IT-verksamhet utanför Sverige ska också bort. Det finns även planer på att slå ihop bolagen Information Technology och Systems Development. Det ska dock inte medföra några ytterligare personalminskningar, uppger Göran Kördel.

Mer läsning

Annons