Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks kvartalsvinst sänktes av nedskrivningar

/
  • Olof Faxander var nöjd med att Sandvik ökar marginalerna trots att världsekonomin inte växer.

Sandvik visar en vinst på 563 miljoner kronor för första kvartalet, betydligt sämre än motsvarande period i fjol men bättre än vad analytikerna väntade sig.
– Vi hade väldigt stora engångskostnader. Underliggande var vi nästan uppe i 3 miljarder i rörelseresultat, säger Olof Faxander, Sandviks vd.

Annons

LÄS MER:

Bättre än väntat för Sandvik

Lars Pettersson går in i Industrivärden…

****

Så mycket som 1,9 miljarder kronor i engångskostnader och nedskrivningar sänkte kvartalsresultatet.

Det är kostnader för fortsatta fabriksnedläggningar, ett led i det omfattande sparprogrammet som lanserades hösten 2013 och som innebär att cirka 25 fabriker ska lägga ned runtom i världen.

– Utvecklingen mot ett effektivare och mer fokuserat Sandvik fortsätter, kommenterar Olof Faxander och pekar på att det justerade resultatet, när engångskostnaderna räknats bort, ökade med 18 procent.

Sedan början av förra året har antalet anställda minskat med drygt 460 personer.

I Sverige berörs fabriker i Norrköping och Nora och GVS-fabriken i Sandviken. Nedläggningar av tio fabriker, de flesta i Europa, återstår.

I slutet av nästa år ska programmet ha lett till besparingar på cirka 1,1 miljarder kronor. Hittills har 360 miljoner bantats bort.

Läget på marknaderna var i stort sett oförändrade.

– Vi ser egentligen ingen tillväxt i världsekonomin. Det är sämre än vad många hade hoppats, säger Olof Faxander.

Sandvik har dock gynnats av ändrade valutakurser och har fått in mer pengar genom bantade lager, samtidigt som kostnaderna har sänkts.

Det låga oljepriset fortsätter tynga Sandvik Materials Technoloy (SMT) med cirka 3 500 anställda i Sandviken. Olje- och gasindustrin har skjutit på sina investeringar.

Men ett par stora order till olje- och gasindustrin och en order till kärnkraftsindustrin ledde till att SMT:s orderingång ändå höll jämna steg med försäljningen.

Olof Faxander är också nöjd med en order på kärnkraftsrör till Kina.

– Det är första ordern som vi har fått efter Fukushima-katastrofen, till ett helt nytt kärnkraftverk, säger han.

Under kvartalet har SMT skurit ned antalet arbetstimmar i Sandviken, genom bantade skift, utnyttjande tidbanker och att inhyrd personal har fått sluta. Det hänger samman med nedgången i olje- och gassektorn.

Olof Faxander kan inte säga om åtgärderna räcker framöver.

– Marknaden ändras ju hela tiden och det kan ju leda till att vi behöver ändra skiftformer både uppåt och neråt, menar han.

Mer läsning

Annons