Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks satsning på spillvärme skjuts upp

Spillvärmen från Sandvik skulle kunna värma upp över 2 000 villor och minska koldioxidutsläppen med 18 000 ton om året. I flera år har Sandvikens energi och Sandvik diskuterat ett gemensamt fjärrvärmesystem. Men nu har finanskrisen satt stopp för planerna – åtminstone tillfälligt.

Annons

Det har länge pratats om att det är ett jätteslöseri med energi att inte ta tillvara spillvärmen från Sandviks anläggning, så som man till exempel gör i Hofors med spillvärmen från Ovako. I dag försvinner den bara rätt ut i ingenstans.

I våras såg Sandviken energis och Sandviks samarbetsplaner äntligen ut att bli verklighet, med detaljerade projekteringar gjorda.

– Vi hade också ett så gott som färdigt avtalsutkast, berättar Alfons Kubulenso, vd för energibolaget.

Men då slog finanskrisen till med full kraft och Sandvik stoppade alla sina investeringar.

– Alla investeringar som inte redan var igångsatta blåstes av och det gällde även det här, berättar Anders Wallin, informationschef på Sandvik.

Total beräknas satsningen på det gemensamma fjärrvärmesystemet uppgå till ungefär 120 miljoner kronor, varav Sandvik planeras stå för cirka 107 miljoner.

Företaget måste nämligen ställa om från ångvärme till fjärrvärme genom att bland annat installera två kylmaskiner och en kylslinga som överför värmeenergi till ett utbyggt fjärrvärmenät.

Sandvikens energi ska stå för kostnaden för att koppla in Sandvik på det redan befintliga nätet.

– Det är en i högsta grad aktuell och angelägen sak att få till, men finns det inte pengar så gör det inte. Det är ju ett stort och kostsamt projekt, säger Anders Wallin.

För två år sedan satte ett uteblivet statsbidrag käppar i hjulet för samarbetsplanerna. Då bestämde parterna sig ändå för att gå vidare.

– Det här innebär inte heller något stopp för satsningen. Den har bromsats lite, men ingenting är avblåst, säger Alfons Kubulenso.

– Vår ambition är fortfarande att planerna ska förverkligas. Det blir bara lite längre fram i tiden, säger Anders Wallin.

Mer läsning

Annons