Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schemakaos för gymnasieelever

/
  • FÖRVIRRAT. Catrin Blomberg och Sandra Gerdin och två av många elever på Sandvikens gymnasieskola som drabbats av läsårsstartens schemakaos. Först hade de inget schema alls, nu är det nya schemaändringar hela tiden.

Eleverna på Sandvikens gymnasieskola har fått en kaosartad start på läsåret.

Först inget schema alls de första veckorna. Sen nya schemaändringar hela tiden. Lektioner som flyttas med kort varsel och som krockar med varandra.

– Riktigt rörigt, tycker Sandra Gerdin och Catrin Blomberg i HP08.

Annons

På Sandvikens gymnasieskola har schemastrulet fått till följd att eleverna varje morgon måste ringa eller slå på sina datorer hemma för att kolla när de börjar.

– Tiderna ändras från ena dagen till den andra så att man kan få ta en helt annan buss än man tänkt, säger Sandra Gerdin och Catrin Blomberg, som båda går tredje året på handelsprogrammet.

Det har snart gått en månad sedan gymnasieeleverna i Sandviken hade terminsupprop. Men det var först för någon vecka sedan som de över‑huvud‑taget fick något schema – och sedan dess har det ändrats flera gånger.

Svårt få ihop salar

– Vi har redan haft tre schemaändringar och nästa vecka blir det nytt schema igen, berättar tjejerna.

– Det blir svårt att planera in slutdatum för uppgifter i de olika ämnena när vi inte vet när vi har dem nästa gång, påpekar Sandra.

Kenneth Humling är rektor med schemaansvar på gymnasieskolan i Sandviken. Han anger ombyggnationer på skolan, vilket gjort det svårt att få ihop undervisningssalar, som en orsak till schemaproblemen.

Inte första gången

De första schemalösa veckorna försvarar han dock till viss del.

– I början av terminen arbetar vi med andra typer av verksamheter, som till exempel grupputveckling, och ordinarie schema började inte gälla förrän vecka 35. Men om lärarna inte tydligt berättat det för eleverna förstår jag om de tycker att det är rörigt.

Det är dock inte första gången gymnasieeleverna får en förvirrad läsårsstart.

– Schemaläggningen har varit en akilleshäl för gymnasieskolan i Sandviken i flera år. Det beror på att vi inte prioriterar på rätt sätt, suckar gymnasiechefen Magnus Höijer som blivit kontaktad av både elever och föräldrar om strulet.

– Och de har rätt. Vi måste göra det bättre och hur är något vi redan börjat diskutera internt.

Till exempel så kommer elevernas ämnesval till tvåan och trean tidigareläggas så att skolan tidigare vet vilka kurser som ska ges kommande läsår.

I Gävle får gymnasieeleverna sina scheman första dagen de börjar.

– Så är det och det är rimligt att våra elever också ska få det, säger Magnus Höijer.

Mer läsning

Annons