Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s budskap till barnen: Lär er språket först innan ni lär er simma

/

Efter tisdagens sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden i Sandviken röt socialdemokratiske ledamoten Birgitta Johansson till på Twitter.

Annons

"I Sandviken tycker SD att barnen måste kunna svenska innan de ska få lära sig simma. Hoppas man på decimering...?" skrev hon.

Bakgrunden till utspelet var att ärendet om Parkbadet i Sandviken skulle få rekrytera en flerspråkig simlärare togs upp under mötet. Så blir det också – beslutet klubbades igenom. Rasistiska Sverigedemokraternas ledamot i nämnden, Jessica Larsson, var den enda som motsatte sig och har också lämnat in en skriftlig reservation mot beslutet.

LÄS MER: Extrasim på Parkbadet

Birgitta Johansson (S) berättar sin syn på diskussionen under nämndmötet.

– SD-ledamoten tyckte att det var en onödig kostnad att ta in en flerspråkig simlärare och menade att nyanlända under det första året borde fokusera på att lära sig språket i första hand, berättar hon.

– Hon började skruva på sig när vi andra undrade "Men om dom drunknar då?". Under första året hinner barnen till exempel ha ett sommarlov, säger Birgitta Johansson.

– Det är klart att en skicklig simlärare kan lära alla att simma, det finns ingen språkförbistring i den biten. Men det handlar om att övertyga en ovan människa att det inte är farligt.

– Bästa sättet att integreras är ju att få göra det med vännerna i klassen – att få lära sig simma med sin klass till exempel.

Jessica Larsson (SD i Sandviken) svarar på kritiken med att hänvisa till den skriftliga reservationen.

"Med motivering att vi vill att så många som möjligt ska kunna delta i simundervisningen på lika villkor, det kan endast göras om alla talar samma språk eftersom kommunen inte har möjlighet rent praktiskt eller ekonomiskt att erbjuda tolkning på alla de modersmål som finns i Sandviken"

– Det klart vi inte menade att människor ska drunkna, säger hon och fortsätter debattklimatet i Sandviken måste förbättras, lägga undan känslorna i olika ämnen och prata mer sakligt om dem i stället.

Mer läsning

Annons