Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd tiger om nya namn i Sandviken

Sverigedemokraterna gör ett nytt försök att etablera sig i Sandviken.
Just nu pågår en värvningskampanj av medlemmar inför kommande val i kyrkan och kommunen.
Efter fiaskot vid förra etableringsförsöket väljer sd den här gången att hemlighålla namnen på lokala företrädare tills de hunnit få en partiutbildning.

Annons

Vid valet 2006 blev Sandviken tillsammans med Ockelbo en vit fläck i regionen för sverigedemokraterna med bara två procent av rösterna i riksdagsvalet mot tre-fyra procent i alla kringliggande kommuner i Gästrikland, Hälsingland och Norduppland.

En förklaring till sd:s misslyckande i Sandviken var att partiets affischnamn inför kyrko- och kommunvalen hoppade av och gjorde en offentlig avbön där hon tog avstånd från det mesta som partiet står för.

Men nu gör sd ett nytt försök att etablera sig i Sandviken med en telefonkampanj riktad mot personer som på något sätt visat intresse för partiets politik samt med utskick av material till hushållen.

Målet är att gå ihop ett gäng företrädare som kan bilda lokalavdelning och kandidera vid kommande kyrko- och kommunval.

– Vi vill etablera oss i god tid före valen. Det ser riktigt bra ut. Vi har redan fått tag på folk som visat intresse av att ställa upp och företräda oss, säger Roger Hedlund, sverigedemokraternas länsordförande.

Släpper inte namnen

 

Men några namn vill han inte släppa i det här skedet.

– Vi vill först ge de här personerna utbildning och se till att de är klara över vad det handlar om.

Förra gången sd gjorde ett inbrytningsförsök i Sandviken var de etablerade partiernas taktik att tiga för att inte ge främlingsfientliga krafter oönskad uppmärksamhet. I dag resonerar de annorlunda.

– Jag uppfattar det som att alla partier tänkt om och nu är beredda att ta debatten, säger Åke Söderman, socialdemokraternas ordförande.

Han säger att det för honom personligen inte alls skulle kännas bra med sverigedemokrater i kommunfullmäktige.

”Oroväckande”

 

– Det är allmänt oroväckande att en ökad andel av befolkningen tycks sympatisera med deras invandringspolitik, vilket känns som den enda frågan partiet driver.

Kd:s Daniel Didricksson håller med:

– Det vore olyckligt om vi försökte ignorera dem. Eftersom s försöker stjäla våra huvudfrågor känns det extra viktigt för mig att bemöta deras utspel.

Didricksson tror att sd har bättre förutsättningar att ta sig in i fullmäktige kommande val.

– Förra gången fanns Ny ordning med som lokalt missnöjesparti för missnöjda väljare. Nästa gång är de inte lika nya och fräscha.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons