Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se hur reportern klarar att smida en yxa

/

Wetterlings yxfabrik sätter Storvik på kartan. Sveriges äldsta yxfabrik har de senaste åren både haft besök av en statsminister och prisats av kungen. På lördagen bjuder de in till att fira "Yxans dag".

Annons

Att kliva in hos Wetterlings i Storvik är att kliva tillbaka i tiden. Sotiga smeder i läderförkläden, brännande heta ässjor och 1200 grader varmt stål möter besökaren.

Trots Gävleborgs rika smideshistoria är det många som förmodligen missat att man på lördag firar yxans dag. På Wetterlings yxfabrik i Storvik har man tillverkat yxor sedan 1880-talet då bröderna Wetterling grundade företaget.

I dag är man en av tre yxfabriker som finns kvar i Sverige och den äldsta ännu aktiva. Ulrika Stridsberg jobbar som smed på fabriken och har gedigen erfarenhet av att smida yxor.

– Jag har jobbat med att smida yxor i snart 15 år och sedan något år tillbaka här. Det bästa med att arbeta här är att man är på väg in i framtiden trots att man har en fot i det förflutna. Även om de flesta yxor tillverkas med maskin har vi behållit en del av den handsmidda tillverkningen, förklarar hon.

Främst smider man yxorna med mekaniska hammare. Hammarna är specialbeställda för fabriken och köptes in redan 1917. Den handsmidda verksamheten tar självklart längre tid och är inget man bedriver på heltid. Totalt tillverkar fabriken ca 20 000 yxor om året. 80 procent av försäljningen går på export och intresset från USA är speciellt stort.

Tillverkningen av yxor är en process som förfinats genom årtusenden och hantverket är traditionstyngt. Fabriken har under de senaste åren blivit mer miljömedveten. Utöver att yxorna har livstids garant jobbar man löpande mot en mer miljövänlig produktion. Stålet, som är återanvänt järnskrot, hämtas bland annat från Smedjebacken och målet är att med hjälp av egen vatten- och solkraft bli självförsörjande på el. Fabriken har också slutat använda olja och värmer nu upp ugnarna med hjälp av induktions-el.

Men på lördag är det alltså yxans dag på fabriken.

– För några år sen kände vi att vi ville hitta på något för att berätta om vår historia och verksamhet. På "Yxans dag" kan folk komma hit och titta på hur tillverkningen går till, vara med och gå en yxsmideskurs eller delta i andra aktiviteter. Man kan också ta med sig sin egen yxa för att få den slipad och få råd om hur man sköter om den, berättar Julia Kalthoff.

Mer läsning