Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för hantverkare utan papper

Sugen på en snygg stenläggning vid huset? Se till att anlita ett företag med riktiga papper. Annars kan du bli skyldig att betala arbetsgivaravgift för jobbet.

Annons

I lördags gick företaget Dolson stenspecialisten ut i Arbetarbladet för att rentvå sitt namn.

De förklarade att de blivit lurade att dumpa uppbruten asfalt på NCC:s ödetomt, och att en person från företaget hade fått betalt för dumpningen.

Stämmer inte

Dolson stenspecialisten passade också på att förklara att deras organisationsnummer är registrerat i Sverige och att de betalar skatt här.

Men det stämmer inte. När Arbetarbladet ringer för att kontrollera organisationsnummer och företagsnamn finns företaget inte med i registret hos Skatteverket eller Bolagsverket.

– Det är möjligt att det är på Irland som företaget är registrerat. Det är ju inte jag som äger bolaget utan min morbror, förklarar John Dolson, som var den som uttalade sig i lördagens tidning.

Han förklarar att han inte är den som har koll på pappersexercisen i bolaget och att han kan ha sagt fel. Den oriktiga uppgiften behöver ändå inte betyda att Dolson stenspecialisten gör något som är olagligt.

– Så länge det är ett företag som kommer från ett annat EU-land där de betalar skatt så får de sälja sina tjänster i Sverige, säger Pia Bergman, riksprojektledare på Skatteverket.

Fråga efter papper

– Men visar det sig att det inte finns något riktigt företag i grunden och att de inte betalar skatt någonstans alls, så kan vi kräva av kunden att han eller hon ska stå för arbetsgivaravgiften för det arbete som utförts.

Björne Sjökvist, skattedirektör och rättslig samordnare hos Skatteverket, anser att den som köper en tjänst av hantverkare borde fråga efter papper.

Antingen ska den som jobbar kunna visa en svensk f-skattsedel, eller också papper från hemlandet.

– Är det någon som kommer med utländska papper är det bäst om man väntar några dagar så att man kan skicka dem till Skatteverket och få bekräftat att allt står rätt till, säger Björne Sjökvist.

Skyldiga att betala

Om Dolson stenspecialistens egna uppgifter stämmer och de varit i Sverige i åtta månader, så är företaget ändå skyldigt att betala skatt i Sverige oavsett EU:s regler om fri rörlighet.

Vid sex månader går nämligen en gräns då företaget blir skattskyldigt i landet där det verkar.

Oförberedda kontroller

Pia Bergström medger att det inte är så ofta som Skatteverket får möjlighet att kontrollera om kunder till utländska hantverkare är skyldiga att betala arbetsgivaravgifter.

Hon hoppas att Skatteverket ska få möjlighet att göra oförberedda kontroller på byggmarknaden, något man redan gör i restaurangbranschen.

Mer läsning

Annons