Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seljansborgs kyrka säljs?

/

Sandvikens församling överväger att sälja Seljansborgs kyrka och församlingsgård. Lokalerna är redan i dag bland de dyraste att driva och i behov av ytterligare underhåll.
– Det är en ekonomisk fråga, säger kyrkokamrer Lars Hansson.

Annons

Seljansborgs kyrka byggdes 1959 och har varit i Sandvikens församlings ägo de senaste 30 åren. I dag är det inte många som använder den vid dop, vigslar eller begravningar samtidigt som kostnaderna för lokalerna är höga.

I år beräknas enbart driften kosta 1,3 miljoner kronor. Därför har kyrkorådet låtit utreda vilka konsekvenser en eventuell försäljning av kyrkan och församlingsgården skulle få.

– Vi ser över om det finns alternativa lösningar till att äga den, berättar Lars Hansson som tillsammans med kyrkoherde Ulf Jensius gjort utredningen.

En av konsekvenserna skulle bli att ett antal grupper, såväl vuxna som barn och ungdomar, blir utan lokaler. I många fall kan de flyttas till Björksätra men alla ryms inte. En flytt skulle också innebära större svårigheter att rekrytera barn och ungdomar med tanke på dagens närhet till Jernvallsskolan. Församlingen skulle också få en konsertlokal mindre. Som nackdel nämns även de känslomässiga band som många Sandvikenbor har till Seljansborgs kyrka, till exempel från barn- och ungdomsgrupper eller konfirmationsundervisning.

I dag jobbar fem anställda här, bland annat industriprästen. Men en försäljning skulle bara påverka lokalerna, personalen får nya arbetsplatser på annat håll. Det dröjer dock innan beslutet fattas. Nästa steg är att prata med personalen och att fortsätta titta på vad det finns för alternativ att göra av verksamheten så att det blir billigare.

Totalt äger Sandvikens församling tolv fastigheter, inklusive kapell, krematorier och expeditionslokaler. Sedan tidigare har man beslutat att sälja det gamla församlingshemmet på Kyrkogatan.

– Det är dyrt att äga fastigheter. Många börjar också bli lite äldre och behöver underhåll, säger Lars Hansson.

Bland annat behövs bättre uppvärmnings- och energilösningar. Sedan en tid tillbaka är Högbo kyrka stängd medan fjärrvärme dras in och elanläggningen repareras. Marie Sahlin

Mer läsning

Annons