Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen bekämpning ska stoppa höstmyggen

Det blir en rekordsen myggjakt i Österfärnebo i sommar. Risken för en höstplåga bedöms nu stor så stor att helikoptrar skickas ut på torsdag för BTI-bekämpning.
– Översvämningarna är så pass omfattande att vi måste agera för att folk ska få en dräglig tillvaro, säger projektledaren Jan Lundström.

Annons

För tre år sedan blev det ramaskri när aggressiva stickmyggor attackerade befolkningen i myggbältet vid Dalälven i slutet av augusti och början av september.

Kunskapen, utrustningen och pengarna fanns för att myggplågan skulle kunna ha begränsats.

Men de ansvariga i den dåvarande styrgruppen för myggprojektet hade redan blåst faran över för sommaren och beslutat att det inte skulle göras några BTI-bekämpningar.

Stängde in sig under hösten

Resultatet blev att invånarna i de värst drabbade byarna fick stänga in sig under hösten.

– Vi har lärt oss av det som hände då och vill inte göra om det misstaget igen, säger Kia Olofsdotter vid Biologisk myggkontroll.

Förhållandena runt Nedre Dalälven påminner i dag starkt om situationen som utlöste myggplågan hösten 2005.

– Det börjar bli översvämningar som ett resultat av att det trycker på från älven samtidigt som det har regnat mycket lokalt, säger projektledaren Jan Lundström.

Därmed skapas också utmärkta förutsättningar för mygglarverna att kläckas i en omfattning som ställer till stora bekymmer för dem som ska lever i de här trakterna.

– Och mitt uppdrag är ju att begränsa effekterna så att folket kan få en dräglig tillvaro, konstaterar Jan Lundström.

Beslut är redan fattat om att det ska göras en ny omgång BTI-bekämpning med start på torsdag. Däremot är det inte bestämt exakt vart det ska sprutas den här gången.

– Vi ska göra besiktningar på plats under tisdagen och onsdagen för att se hur förekomsten av mygglarver utvecklar sig och var det finns stora, vattenrika ytor att bekämpa.

Ista aktuellt

En av de platser där det nu kan bli aktuellt med biologisk myggbekämpning är det omtvistade området inom naturreservatet i Ista. Länsstyrelsen har med stöd av Naturvårdsverket motsatt sig bekämpning. Miljööverdomstolen har lämnat prövningstillstånd och väntas inom kort komma med en prejudicerande dom.

Men för i år är det miljödomstolens ord som gäller. Och miljödomstolen lämnade i förra veckan klartecken för bekämpning.

– Det är mycket möjligt att Ista kommer med den här gången, säger Jan Lundström.

Mer läsning

Annons