Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexanklagad lärare sparkas

Högstadieläraren i Sandviken som misstänks för att ha sexutnyttjat elever är nu varslad om avsked.

Av internutredningen framgår att skolledning och kollegor i många år känt till och haft synpunkter på lärarens allt för nära relation till unga flickor på skolan.

Annons

Det var efter en polisanmälan om bland annat sexuellt utnyttjande, inlämnad av en tidigare elev, som kommunen beslutade att stänga av den erfarne läraren.

Utredningen har nu resulterat i ett varsel om avsked. Motiveringen är att mannen grovt utnyttjat sin position gentemot elever som stått i beroendeställning till honom.

– Det är arbetsgivarens förslag som vi ska börja diskutera på måndag. Någon annan kommentar har jag inte i dag, säger Fredrik Alm, ombudsman för Lärarnas Riksförbund.

Med hänvisning till polisens pågående förundersökning av brottsmisstankarna har kommunen valt att sekretessbelägga extra känsliga delar av sin egen utredning när Arbetarbladet begärt ut handlingarna.

Av de rent arbetsrättsliga delarna av innehållet framgår att skolledning och arbetskamrater i många år känt till och har haft synpunkter på lärarens stora intresse för unga flickor.

En tidigare rektor på skolan beskriver mannens relation till de kvinnliga eleverna som präglad av olämplig gränslöshet. Något som hon själv tog upp med läraren utan att det blev någon förbättring.

Enligt rektorn gick det mycket rykten kring läraren och hans intresse för unga tjejer. Men arbetsgivaren hade då inget konkret att utreda och agera utifrån, menar hon.

Av ett samtal som utredarna haft med en före detta elev på skolan framgår att läraren bjudit kvinnliga elever på alkohol när han umgåtts med dem på fritiden.

En kollega påminner sig att det blev starka reaktioner när läraren vid ett tillfälle åkte till Stockholm och övernattade på hotell tillsammans med några skolflickor.

Utredarna har inte kunnat hålla något samtal med läraren själv.

Mer läsning

Annons