Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuktransporten blev en skräckfärd

/
  • Skräckfärd. Sjuktransporten från Akademiska sjukhuset i Uppsala blev en skräckfärd för Jerk Wassberg och hans cancersjuke son. Föraren var trött och vinglade över körfälten och körde mot Stockholm istället för Gävle.

Sjuktransporten från Akademiska sjukhuset i Uppsala blev en skräckfärd för Jerk Wassberg och hans cancersjuke son Alex. Föraren var trött och körde först åt fel håll och åkte söder ut på E 4.


Och när föraren hade vänt började han vingla över körfälten.


Två mil norr om Uppsala stoppades föraren av polisen.

Annons

19 december åkte Jerk Wassberg och hans 18-årige son Alex med en sjuktransport från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sonen hade nyss genomgått en cellgiftbehandling och skulle få fortsatt vård på Gävle lasarett.

I bilen fanns ytterligare en patient som skulle åka hem till Hofors.

Resan påbörjades 19.00 och föraren som körde bilen arbetar för en taxifirma i Söderhamn. Men när föraren åkte åt fel håll började de tre passagerarna ana oråd.

– Alex undrade vart vi var på väg någonstans och då såg jag att vi åkte söderut mot Arlanda, säger Jerk Wassberg.

Föraren svarade sedan att man lätt begår misstag och vände. Men när han kom ut på E 4 igen började han vingla över körfälten.

Kort efter det stoppades föraren av en trafikpolis som konstaterade att han hade haft för kort dygnsvila och att han hade kört i 13 timmar under sitt arbetspass.

Polisen tog föraren ur trafik och bötfällde honom.

– Det var en skräckfärd och det var tur att vi blev stoppade. Jag frågade föraren hur han kunde ta ett så långt pass, men han svarade inte på frågan, säger Jerk Wassberg.

När polisen åkte från platsen lämnades de tre passagerarna vid motorvägen. Taxibolagets närmaste förare befann sig då i Söderhamn, som ligger 16 mil från Björklinge.

– Alex hade genomgått en väldigt jobbig behandling och började må sämre när vi stod vid motorvägen. Jag ringde till avdelningen på Akademiska sjukhuset och de sände en bil till oss, säger Jerk Wassberg.

Men i den bilen fick inte den andra patienten plats. Han fick ligga kvar ensam. Hur länge mannen tvingades vänta vet inte Jerk Wassberg.

– Mannen bad mig att tömma katetern, han trodde inte att transporten skulle hinna fram i tid, säger Jerk Wassberg.

Peter Åkerlind som äger taxifirman, avvisar bestämt att hans förare hade haft för kort dygnsvila. Han hade vilat 23 timmar och 40 minuter när han gick på skiftet och hade fyra timmars körtid kvar när polisen stoppade honom.

– Jag har skrivit till polisen för att förklara hur jag bedömer situationen, säger han.

Jerk Wassberg undrar varför polisen inte ordnade en transport för sonen.

– Han var i behov av vård och man väntade på oss i Gävle.

Enligt Bosse Wexelius, vid trafikpolisen i Gävleborg, har polisen ingen skyldighet att ordna transport när en yrkesförare tas ur trafik.

– Det är taxibolagets skyldighet att göra det, säger han.

Trött chaufför riskerade Jerks och hans cancersjuke sons liv

Mer läsning

Annons