Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård kvar i Österfärnebo när hälsocentralen stänger

Landstinget lovar nu undersöka möjligheterna att behålla någon form av sjukvård i Österfärnebo när hälsocentralen stängs.
– Det låter bra. Vad det kallas är oväsentligt för oss bara vi får ha kvar någon service, säger Anders Mosell, PRO:s ordförande.

Annons

Protestlistor med 536 namnunderskrifter mot nedläggningen av hälsocentralen i Österfärnebo överlämnades på måndagskvällen till landstingsrådet Tommy Berger (S) när företrädare för ett tiotal lokala föreningar träffade några av de ansvariga politikerna och cheferna inom landstinget för att diskutera konsekvenserna av nedläggningen av hälsocentralen.

Invånarantalet räcker inte

Efter mötet var föreningsföreträdarna från Österfärnebo försiktigt optimistiska.

– Lite positiva känslor har vi fått, säger Maud Norell, ordförande i den lokala utvecklingsgruppen.

Att riva upp beslutet om att hälsocentralen ska stängas är inte aktuellt. Förutsättningarna för att behålla den finns inte.

Invånarantalet räcker inte till när fria hälsovalet införs vid årsskiftet och det blir fritt fram för privata hälsocentraler att konkurrera på lika villkor med landstingsdrivna centraler, klargjorde landstingsrepresentanterna.

Däremot är man från landstingsledningens sida nu beredd att undersöka möjligheterna att ordna en alternativ lösning i form av en mottagningsfilial eller liknande så att invånarna i Österfärnebo även i fortsättingen får möjlighet att träffa sköterska och läkare på hemmaplan.

– Vad det kallas är egentligen oväsentligt för oss. Vi är inte ute efter att få en fullständig hälsocentral. Men vi vill kunna behålla möjligheten att exempelvis lämna prover till en sjuksköterska och träffa en läkare vissa dagar, säger Anders Mossel.

Han tycker att mötet med företrädarna för landstinget var konstruktivt och hoppas nu på en lösning som alla kan acceptera.

– Nu avvaktar vi och ser vad de kommer med.

Maud Norell hoppas också på en bättre belysning av de samhällsekonomiska konsekvenserna av att hälsocentralen läggs ned.

– Landstinget tittar bara på sina pengar. Men om de sparar in på utgifterna blir det ökade kostnader för alla som nu måste resa för att få sjukvård. Vi vill gärna se en helhetsbild av den här förändringen.

Mer läsning

Annons