Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdspartiet riskerar att splittras

Flera små lokalpartier i länet planerar att nu starta en egen paraplyorganisation för landstings- och regionalpolitik. Något som kan innebära splittring inom Sjukvårdspartiet med i dag landstingspolitiker från både Ny ordning och Folkhemmet.
– Det finns redan ett regionalt parti och vi tar gärna på oss den rollen även i fortsättningen, säger Stig Zettlin, Sp.

Annons

Länets små lokalpartier vill ha mer att säga till om. Ny ordning i Sandviken och Folkhemmet i Hofors är två av de partier som tillsammans med bland annat Socialradikala demokraterna i Ljusdal nu planerar att gå ihop i en gemensam paraplyorganisation för landstings- och regionalpolitik.

Visionen är enkel: mer makt åt småpartierna.

– Vi har en del frågor gemensamt, till exempel sjukhusfrågan. Vi är mycket missnöjda med hur landstinget hanterar sjukvården i dag. De planerar och omorganiserar utan att berätta det för folk. Vi måste in i landstingsfullmäktige för att kunna påverka, säger Aage Hansen, No.

Stöttar varandra

Exakt hur den gemensamma organisationen ska se ut är ännu oklart. I nästa vecka möts partierna i Sandviken för att fortsätta utarbeta formerna.

Förutom ett större inflytande kan Hansen också se andra fördelar med en gemensam organisation.

– De stora partierna har sådana otroliga resurser. Vi är några få människor som försöker göra allt själva. På det här viset kan vi ge varandra råd och stötta varandra.

Sjukvårdspartiet ställde upp i senaste landstingsvalet och fick hela fem mandat. På partiets lista finns flera namn från Ny ordning och Folkhemmet. Hur Sp passar in i den nya organisationen kan Aage Hansen ännu inte svara på.

– Vi har kontaktat dem och de är med i en arbetsgrupp. Det är inte säkert än att de är med men det kan mycket väl bli så.

 

Så det här är inte en splittring mellan Sjukvårdspartiet och de små partierna i länet?

 

– Nej, det är inga skilsmässor. Sjukvårdspartiet har bara inte gjort klart om de ska vara med. Men om de vill köra sitt eget kan de ju inte vara med i paraplyorganisationen.

Sjukvårdspartiets ledare Stig Zettlin anser att Sp redan i dag fyller funktionen som regionalt parti.

– Vi stiger inte åt sidan för någonting annat. Sjukvårdspartiet kan däremot bli paraplyorganisationen som de söker om det går att hitta samverkansformer utan att de andra behöver ge avkall på sin självständighet.

Mer läsning

Annons