Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkare besvikna på spåren i Högbo

/
  • Personalen på Högbo Bruk gör nu ett försök att spåra med skoter och spårsläde, samma metod som används på alla andra håll i kommunen.
  • Gergana Hättestrand är irriterad på att det aldrig spåras annat än i betalspåret när det finns mycket snö i Högbo.

Högbo Bruk är nedringda. Gergana Hättestrand är en av alla som vill veta varför de längre skidspåren inte är iordningsställda. Efter påtryckningarna görs nu försök med skoter och spårsläde.

Annons

På hela förra vintern spårades inga andra spår än betalspåret i Högbo. Argumentet var att den snö som kom var av för dålig kvalité.

När det nu snöat mycket har massor med människor hört av sig och undrat varför det inte pistats på andra sträckor än i betalspåret. En av dem är Gergana Hättestrand.

– Jag har pratat med mina kollegor och många säger att förr om åren gjorde Högbo spår av ingenting, men sedan pay and ski kom har det blivit mycket sämre med andra spår, säger Gergana Hättestrand.

För henne handlar skidåkningen mycket om att få komma ut i naturen.

– Det är nog många med mig som inte vill trängas med tävlingsåkare och de som ska åka Vasaloppet i betalspåren. Jag är trött på att åka runt, runt där – jag vill komma ut i naturen.

Redan i söndags åkte hon 15 kilometerspåret för att kolla läget och hennes bedömning är att det absolut borde gå att få till ett spår där.

– Det är bara på några få ställen det ligger någon sten eller syns lite gräs, men det borde gå enkelt att ta en spade och fylla på med lite snö från terrängen där.

Nu har det gått så långt att hon börjat titta på att resa bort över helgen för att kunna åka längdskidor.

– Det är ju jättetråkigt, när vi verkligen har potential till bra skidåkning här i Sandviken. Det går redan mycket skattepengar till Högbo, men jag kan tänka till och med tänka mig att betala en spåravgift för att de ska kunna preparera även de längre spåren på ett bra sätt, säger Gergana Hättestrand.

Per-Åke Hadin är spåransvarig på kommunägda Högbo Bruk AB. Han har själv fått ta emot mellan 50 och 100 samtal om spårning senaste veckan.

– Eftersom det är så många som har hört av sig gör vi nu ett försök att spåra på ett enklare vis med skoter och spårsläde, säger han.

Personalen har kört runt med pistmaskinen och gjort en bädd, men efter att snön trycks ihop är det för tunt för att köra med den stora pistmaskinen igen.

– Då skulle vi gå igenom direkt.

Det är 12,3 kilometer som en variant på 15 kilometersspåret som nu görs i ordning med samma spårmetod som används på andra håll i kommunen och där det nu finns fina långspår att åka på.

– Men de håller inte alls samma kvalité, säger Per-Åke Hadin.

Sedan tidigare finns betalspåret på 2,7 kilometer och ett 4 kilometers långt familjespår ute på golfbanan.

Mer läsning