Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs-Jan inför rätta i Svea Hovrätt

Företagaren Skogs-Jan Eriksson från Österfärnebo ska inför rätta nästa måndag. Fallet med den döda björnen Untorparn har efter snart nio år och många turer lett till Svea Hovrätt.

Annons

Björnen sköts 2001 och två jägare från Hedesunda har tillsammans med Skogs-Jan sedan dess varit föremål för rättslig prövning i flera instanser.

Djuret dödades under legal skyddsjakt, men det finns misstankar om att åtel, ett dött djur, använts och detta är i strid med Naturvårdsverkets regler.

Hovrätten friade

Skogs-Jan och de övriga jägarna dömdes till fängelse i Mora tingsrätt, men domen överklagades och hovrätten valde att fria med hänvisning till att Naturvårdsverkets föreskrifter inte kunde betraktas som en lag.

”Inte kul vänta i åtta år”

Efter att riksåklagaren vänt sig till högsta domstolen väntar nu ytterligare en vända i rätten. Hd har bedömt att bestämmelsen mycket väl kan tillämpas och skickade tillbaka frågan till hovrätten, som aldrig prövat det eventuella jaktbrottet i sak, alltså om åtel användes eller inte.

– Att vänta i åtta år på att bli friad är inte så roligt, säger Skogs-Jan Eriksson, som själv är övertygad om att den kommande rättegången kommer att utfalla till hans fördel.

Körde till polisen

Skogs-Jan uppger han att han själv inte deltagit när björnen sköts utan endast kallats till platsen, lyft upp björnen på pic-upen och kört den till besiktningsman och polis.

Mer läsning

Annons