Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan gjorde tre fel när elev avstängdes

Sandvikens kommun kritiseras av Skolinspektionen i fallet med gymnasieeleven som efter avstängning inte fick komma tillbaka till skolan.
Enligt Skolinspektionen gjorde sig kommunen skyldig till inte mindre än tre olika fel i handläggningen av ärendet.

Annons

Gymnasieeleven, som på grund av ett funktionshinder ibland har svårt att hantera sina känslor, blev arg på en lärare och uttryckte sig hotfull i en situation där han själv ansåg sig missförstådd.

Eleven blev avstängd från skollan under två veckor. Men när avstängningen skulle upphöra var han ändå inte välkommen tillbaka till klassen.

I stället för att få gå tillsammans med sina klasskamrater erbjöds eleven en kombination av extra praktik och enskild undervisning i två ämnen.

Handlade fel

Därmed levde inte skolledningen och kommunen upp till författningarnas krav på rätten till utbildning, konstaterar nu Skolinspektionen.

Själva handläggningen av avstängningen kritiseras även den. Kunskapsnämnden borde ha sett till att det fanns en utredning som allsidigt klargjorde betydelsefulla omständigheter.

Otillräcklig utredning

Enligt Skolinspektionens beslut har kommunen heller inte tillräckligt utrett orsakerna till elevens svårigheter eller arbetat med stödåtgärder och åtgärdsprogram på det systematiska sätt som borde ha skett.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons