Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolansvarig bekymrad över lärarens nya jobb

Sandvikens kommun blev av med problemet när läraren som erkänt sex med en 15-åring sade upp sig frivilligt. I stället hamnade läraren i en skola i en annan kommun.

– Det känns inte alls bra. Det är inte schysst mot eleverna där. Ett misslyckande för samhället, säger Klas Palmér, kunskapsnämndens ordförande.

Annons

Arbetarbladet berättade i söndags om hur en mycket erfaren lärare som erkänt sex med en elev kunde gå vidare till ett nytt lärarjobb i en annan skola i regionen. Detta sedan polisutredningen lagts ned, vilket innebar att mannen inte hamnade i belastningsregistret.

– Det låter oerhört beklagligt. Men det är inte möjligt att via juridiken fånga upp alla personer som gjort sådana här saker. Det handlar också om hur man gör anställningsintervjuar och vilka kontakter man tar som arbetsgivare, säger Ingegärd Hilborn, rättschef på Skolinspektionen.

Enligt Åsa Landberg, psykolog vid Rädda barnen, är mörkertalet mycket stort vid händelser av det här slaget.

– De flesta fallen där barn blir utsatta för sexuella övergrepp polisanmäls inte.

Hur barnen mår efteråt beror bland annat på hur samhället reagerat.

– Risken är stor för att barnen mår ordentligt psykiskt dåligt. När det handlar om större barn, tonåringar, är förutsättningarna bättre om de får någon form av rättslig upprättelse och en bekräftelse på att de blivit illa behandlade.

Inte heller Åsa Landberg bedömer att det är möjligt att i ett rättssamhälle stänga igen alla luckor som hindrar en olämplig person från att byta arbetsgivare och fortsätta arbeta med barn.

– Lagen om utdrag ur belastningsregistret är ett oerhört grovt verktyg som man bara kan skumma på ytan med. I värsta fall kan det till och med invagga arbetsgivarna i en falsk trygghet.

I söndagens tidning sade Sandvikens kommuns personalchef Maria Östgren-Forsberg att kommunen gjort sitt och att det är upp till andra arbetsgivare om de ser annorlunda på den aktuella lärarens lämplighet att jobba med barn.

Klas Palmér, politiskt ansvarig för Sandvikens skolor, är mer bekymrad över situationen.

– För mig känns det här inte alls bra. Jag inser att det är en svårhanterlig fråga. Men det känns inte riktigt schysst mot eleverna i skolan där läraren hamnade eftersom jag själv inte skulle känna det tryggt att ha en person med den här bakgrunden i någon av våra egna skolor.

– På något sätt känns det som ett misslyckande för rättssamhället när vår egen utredning inte utmynnade i någonting alls.

Klas Palmér tror att uppmärksamheten kring fallet kan leda till att Sandvikens kommun agerar annorlunda nästa gång en liknande sak inträffar.

– Jag tycker nog att vi ska ta lärdom av det som hänt. Nästa gång ska vi exempelvis kanske inte sekretessbelägga allting rätt av.

Mer läsning

Annons