Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchef lovar mer stöd till invandrarelever

Eva-Lis Sirén är förvånad över bristerna i undervisningen för nyanlända invandrarelever i Sandviken.

– Möjligheten till integrering minskar, säger hon.

Nu lovar grundskolechefen Lars Walter ökade resurser till de mest utsatta skolorna och en ny modell för introduktion av invandrarelever.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om hur förberedelseklasserna som ska ge invandrarbarn grundläggande kunskaper i svenska slopats vid ett flertal Sandvikenskolor.

Samtidigt har antalet nyanlända elever från andra länder ökat kraftigt. Resurserna räcker inte för att eleverna ska kunna hänga med i undervisningen.

De får börja direkt i vanliga klasser, med bara en liten del av den svenskundervisning de tidigare fick i förberedelseklasserna.

Det är att göra barnen en björntjänst, menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Fler lärare i svenska

Men enligt chefen för grundskolorna, Lars Walter, pågår ett intensivt arbete för att lösa situationen.

– Kortsiktigt ska vi ordna förstärkningar på personalsidan så fort det bara går, säger han.

Framför allt Murgårdsskolan, Söderskolan, Björksätraskolan och Norrästraskolan ska få fler lärare i svenska som andraspråk.

Parallellt pågår arbetet med en mer långsiktig lösning. Lars Walter undersöker hur andra kommuner löst introduktionen, däribland Gävle, Eskilstuna och Stockholmskommuner med en hög andel invandrare.

Det är viktigt att hitta en modell som ger möjlighet till ett mottagande som är anpassat utifrån individerna, menar Lars Walter.

I det fallet får han stöd av Skolinspektionen, som varnar för att klumpa ihop invandrareleverna i introduktionsklasser där undervisningen är lika oavsett elevernas bakgrund.

Mer läsning

Annons