Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkare i Sandviken och Hofors får behålla bidragen

Få elever i Hofors och Sandvikens gymnasie
skolor får sina studiebidrag indragna.


Enligt en undersökning från SKL tillhör dessa kommuner de tio bästa att bo i för skolkare som vill behålla sina CSN-pengar.


– Vi har börjat strama upp. Till nästa gång kommer vi nog sjunka i tabellen, säger Calle Carlsson, rektor vid Bessemergymnasiet.

Annons

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har i rapporten ”Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2008” jämfört landets gymnasieskolor. Bland annat har de tittat på hur kommunerna skiljer sig när det gäller att dra in studiehjälpen för skolkare.

Sandviken och Hofors ligger på topp tio bland kommuner som sällan vidtar ekonomiska åtgärder mot skolkare. Bara 0,4 procent av eleverna hade fått sin studiehjälp indragen de tre senaste åren i båda kommunerna. Detta att jämföra med exempelvis Älvkarleby, där motsvarande siffra är 3,3 procent.

– Vi försöker ta problemet tidigare och inte i första hand dra in studiehjälpen, säger Calle Carlsson, rektor vid Bessemergymnasiet.

Han säger även att sedan undersökningen har Sandvikens gymnasieskolor blivit hårdare med att anmäla skolkare till CSN.

I stort är det vanligare att mindre kommuner ser mellan fingrarna på skolk än storstadskommuner, åtminstone när det gäller att anmäla till CSN. Rekommendationen från CSN är att skolan ska rapportera om frånvaron överstiger 20 procent av undervisningstiden.

SKL har undersökt fyra kvalitetsområden, med flera underkategorier:

4 Slutbetyg

4 Arbetsmiljö och hälsa

4 Etablering i arbetslivet/

högre studier

4 Demokrati

Ingen av kommunerna Sandviken, Hofors, Ockelbo, Gävle, Tierp och Älvkarleby utmärker sig särskilt mycket i övrigt.

I Ockelbo är det få som har gått vidare till högre studier inom tre år efter gymnasieutbildningen, bara drygt en fjärdedel, enligt rapporten. I Älvkarleby är det fler än hälften, 55,2 procent, som två år efter examen varken har arbete eller har studerat vidare.

Mer läsning

Annons