Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolledningen vill utreda byskolorna igen

/
  • JUBLADE. De dåvarande eleverna i Jäderfors jublade sedan alla politiska partier gett besked om att alla byskolorna skulle vara kvar inför valet 2002. Från partiernas sida gäller fortfarande vallöftet. Men skolledningen vill ändå utreda frågan vidare. ARKIVBILD
  • EFTERLYSER UPPDRAG Grundskolechefen Lars Walter efterlyser ett uppdrag att på nytt utreda vad det kostar att behålla alla små skolorna i Sandviken och vad som händer med eleverna om några skolor läggs ned.

Evighetsdebatten om Sandvikens byskolor fortsätter.
De politiska partierna är överens om att skolorna inte får stängas – i alla fall inte före valet 2010.
Men från skolledningen ligger man ändå på och vill nu ha uppdrag att utreda frågan på nytt.

Annons

När skolan måste spara pengar genom strukturella åtgärder för skolledningen med chefer och rektorer alltid fram nedläggning av de små skolorna ute i byarna som alternativ nummer ett.

Men svaret från politikerna är nej - skolorna i Åshammar, Jäderfors, Hammarby och Österfärnebo ska vara kvar.

Det hindrar dock inte cheferna inom skolförvaltningen från att fundera vidare över var de pedagogiska och sociala gränserna går för hur liten en skola kan bli, och hur högt pris som är rimligt att betala för att behålla alla skolhus i en tid då det i övrigt krävs stora nedskärningar.

En av orsakerna till att politik och profession ser så olika på frågan är att byskolorna blivit spelpjäser inom den kommuninterna regionalpolitiken. Politikerna vill till varje pris behålla skolorna eftersom byarna annars riskerar att utarmas. Skolchefer och rektorer tycker det är orättvist att ansvaret för att rädda byarna bara läggs på skolan.

Av dokumentationen från en så kallad dialogdag där rektorer och politiker nyligen pratade aktuella skolfrågor, framgår att frågan fortfarande är i allra högsta grad levande med starka argument för och emot att alla skolor ska vara kvar.

Grundskolechefen Lars Walter efterlyser själv ett uppdrag att på nytt utreda småskolorna.

– Det är viktigt att ha en öppen diskussion. Småskolorna är en het potatis. Men samtidigt är det vår skyldighet att ta fram underlag och visa hur vi kan göra en så bra skola som möjligt för de pengar vi har till vårt förfogande, säger han.

För mindre än ett år sedan gjorde förre grundskolechefen Peter Nordmark tillsammans med skolchefen Barbro Berglind en konsekvensutredning där de på eget initiativ förde fram nedläggning av skolorna i Åshammar, Hammarby och Jäderfors som ett sätt att få kontroll på den då skenande ekonomin.

Initiativet väckte politisk irritation eftersom partierna ansåg att frågan redan var färdigdiskuterad.

Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens förste vice ordförande, ser inte heller i dag något behov av en ny byskoleutredning.

– Jag har hört att det finns ett sådant önskemål. Men jag vet inte vad de ska vara bra för, säger hon.

 

Mer läsning

Annons