Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten stoppas?

Företaget som levererar mat till Sandviken skolor och äldreboenden riskerar att bli försatt i blockad.

Enligt Transport ligger chaufförernas löner 6 000 kronor under branschens minimilöner.

– Det är jättedåligt av kommunen att inte ställa krav på sina leverantörer, säger ombudsmannen Niclas Sandström.

Annons

Hofors Flytt och Städ, HFS, vann förra året en upphandling som gällde transport av mat från Sandvikens kommuns storkök till förskolor, skolor och äldreboenden. Ett uppdrag som är värt cirka 2 miljoner kronor per år under en treårsperiod med möjlighet till ett års förlängning.

HFS vinnande bud var 95 000 kronor lägre än anbudet från företaget som tidigare haft uppdraget.

– Det är ingen konst att lägga ett lågt anbud när man kan betala det med låga löner. Lönerna är trots allt största kostnaden efter drivmedel, säger Nicklas Sandström på Transportarbetareförbundet.

Säger nej till kollektivavtal

Transport har vid upprepade tillfällen försökt få Hoforsföretaget att teckna kollektivavtal. Men ägaren Ioan Paris har sagt nej.

– Som arbetsgivare har jag ett avtal med mina arbetstagare. Det här löser vi internt. Det är ingen som tvingar mina chaufförer att stanna kvar. Det gör de frivilligt, säger Ioan Paris.

Han är irriterad över Transports agerande och tycker att fackförbundet lägger sig i saker som det inte har med att göra.

Kan försättas i blockad

Fortsätter Hoforsföretaget att vägra teckna kollektivavtal planerar Transport att försätta företaget i blockad.

– Vi måste vidta åtgärder. Men det känns väldigt olustigt när det handlar om matleveranser till barn och gamla, säger Niclas Sandström.

Mest upprörd är han över att Sandvikens kommun tecknar avtal utan att ställa krav på att leverantörerna ska betala minst avtalsenliga minilöner.

– Det tycker jag är skandal.

Tänker inte häva avtalet

Just nu försöker Sandvikens kommun häva ett avtal om fönsterputs med HFS (se artikel nedan). Men i fallet med mattransporterna har kommunen inga sådana avsikter.

– Det finns ingen grund för det, säger kanslichefen Yvette Axelsson.

För sent att göra något

Varför krävde ni inte minst avtalsenliga minimilöner?

– Förmodligen var det ett förbiseende. En sådan klausul borde vi ha som standard i våra avtal. Jag tycker det är beklagligt att chaufförerna inte ens får minimilöner. Men eftersom vi inte krävde det vid upphandlingen är det för sent att göra någonting åt det nu.

Mer läsning

Annons