Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna bra – och dåliga

Är Sandvikens kommunala skolor dåliga? Svaret är ”ja”, ”nej” eller kanske snarare ”beror på hur man ser det”.

Annons

Mäta skolresultat och göra jämförelser är det många som ägnar sig åt. Siffermaterial att tolka och fundera kring finns det hur mycket som helst. Att hitta enkla svar på svåra frågor är inte lika lätt.

Arbetarbladet presenterade i går en betygsjämförelse för eleverna som gick ut nian förra året med hänsyn tagen till faktorer som exempelvis föräldrarnas studienivå och andelen elever med invandrarbakgrund.

Med det sättet att mäta tillhör fyra av Sandvikens högstadieskolor plusskolorna bland Sveriges samtliga friskolor och kommunala skolor. Det vill säga de överpresterar i förhållande till förutsättningar och rikssnitt. Tre andra skolor tillhör minusskolorna. Däribland friskolan Sandvikens Montessoriskola som i andra jämförelser med brukar ligga i topp.

Hur Prospritas i Järbo står sig i konkurrensen med de andra Sandvikenskolorna visar sig först när friskolans första nior går ut våren 2011.

När det gäller ekonomi satsar Sandviken fortfarande betydligt mer per elev än vad den genomsnittliga svenska kommunen gör. Personaltätheten är fortfarande högre och eleverna har tillgång till större lokalytor. Men i förhållande till satsade pengar är betygen dåliga. Det framgick av en annan undersökning som presenterades för några veckor där varje betygspoäng sattes i förhållande till satsade kronor. Då hamnade Sandviken i botten på Sverigelistan.

Mer läsning

Annons