Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverkets jurist: Det går alltid att överklaga

Sandra Nyberg kan ha rätt till mer förskoletid till sina barn.
– Enligt skollagen ska barnets bästa alltid vara utgångspunkten, säger Sofia Kallin, jurist på Skolverket.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om småbarnsmamman Sandra Nyberg, 28 år, som blev ensamstående med en tvååring och en treåring när hennes kille dog i en bilolycka i höstas. Sandra har kämpat för att barnen ska få rätt stöd i sorgen. Men när hon sökte om några extra timmar barnomsorg i månaden fick hon nej och uppmanades i stället att söka familjehem.

– Jag ville vara ärlig och frågade om det gick bra. De arbetsveckor när jag jobbar helg, har jag barnen hemma alla dagar utom halva fredagen. Barnen skulle må bra av mer kontinuitet och jag skulle få en stunds återhämtning.

Signe Brockman, S-ordförande i kunskapsnämnden i Sandviken, förklarar att det inte är ett politiskt beslut.

– Vi beslutar aldrig om sådana här saker och går inte in i särskilda ärenden. Om hon inte är nöjd med hur förskolechefen har behandlat ärendet kan hon vända sig till kunskapsförvaltningen för en ny bedömning.

Sandra Nyberg har övervägt att överklaga beslutet.

– Jag vet inte om det är värt det, jag har fullt upp ändå. För mig är det inga problem att ha barnen men jag tycker att det skulle vara skönt om möjligheten fanns att ha barnen på förskolan, om det skulle behövas. Arbetssökande har ju rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan.

Enligt förskolelagen ska barn "från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt".

– Den sista delen är öppen för tolkning men i regeringens proposition om nya skollagen finns en närmare förklaring; det kan till exempel gälla barn med annat modersmål än svenska, familjer bosatta i glesbygd, om föräldrar deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller har en funktionsnedsättning som begränsar barnets utveckling samt barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola, säger Sofia Kallin jurist på Skolverket.

De barn som omfattas kan få förskola minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

– Bedömningen görs av hänsyn till barnets behov utifrån familjens situation. Det blir alltid en individuell bedömning. Är man inte nöjd med beslutet ska man vända sig till förskolans huvudman. I förlängningen kan man överklaga till Skolinspektionen.

LÄS OCKSÅ:

"Jag har inte ens haft tid att sörja"

Här hittar du stöd i sorgen…

Förskolechefen: "Traumatiska händelser inträffar hela tiden"

Mer läsning

Annons