Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skönt att de håller med”

/
  • nöjd. Lotten Fagerström är nöjd med att tingsrätten fällde Sveriges Lantbruksuniversitet för könsdiskriminering.

Lotten Fagerström är en av de 44 kvinnor som får 35 000 i skadestånd efter domen i Uppsala tingsrätt. Hon är glad över att tingsrätten fällde Sveriges Lantbruks-universitet, SLU.
– Det är skönt att de håller med om att det gått fel till, säger hon.

Annons

Lotten läste upp sina betyg i två år för att komma in på veterinärsutbildningen. Hon gick ut med högsta betyg och hoppades på en av de åtråvärda platserna. Men eftersom Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, använde sig av så kallad viktad lottning vid antagningen – för att väga upp utbildningens kvinnodominans – gick alla de åtta platserna i folkhögskolekvoten till män.

Nu är hon nöjd med att tingsrätten gick på hennes och de andra kvinnornas linje och fällde SLU för könsdiskriminering.

– Det ideala vore väl om man kom in på utbildningen så småningom också. Det är ju tufft oavsett och ännu tuffare blev det ju när man inte hade en chans på att bli antagen.

Det är många som har haft åsikter om åtalet mot SLU och Lotten har sett att många läsare kommenterat Arbetarbladets tidigare artikel om det.

– Många har trott att det är någon sorts feministkamp, men det är inte det som det handlar om. Det är sättet vi opponerar oss mot. Och det är bra att diskussionen har kommit igång.

– Ja, självklart. Det här har jag drömt om i många år.

Mer läsning

Annons