Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skott i benet kan vara ett sätt att skrämmas

/
  • Övervakningsfilm på förre Solidosledaren och den 35-årige Sandvikenbon som låste in en 26-årig man i bagageutrymmet på en bil i höstas. De dömdes aldrig för det. Nu misstänks de för att ha skjutit en 26-åring från Skutskär i benet. Samtliga inblandade ingår i samma kriminella kretsar, där det blivit allt vanligare att skrämmas, bestraffa eller markera med grovt våld. Efter det vågar offren inte prata.

Ett skott i benet är ett effektivt sätt att skrämmas eller bestraffa. I den kriminella världen har det blivit allt vanligare. Måndagens skjutning i Sandviken kan ha haft just det syftet.

Annons

Det som talar för det är att de två anhållna nyligen misstänkts för att både ha skjutit och låst in andra kriminella.

Måndagens skottdrama i Sandviken då en 26-åring från Skutskär sköts i benet är bara ett exempel i en rad liknande händelser i landet. I framför allt storstäderna har en mängd skottlossningar inträffat där kriminella är både offer och gärningsmän.

Problemet är att de drabbade inte vill prata. Ett skott i benet är ett effektivt sätt att skrämma till tystnad och i den här världen samarbetar man inte med polisen.

Ingår i samma krets

Vid måndagens skjutning fanns det saker som pekade mot den förre Solidosledaren från Hofors och en 35-årig Sandvikenbo, som nu sitter anhållna för grov misshandel.

Alla tre ingår i samma kriminella krets men åklagare Christer Sammens vill inte berätta om offret pekat ut dem.

– Han är kvar på sjukhuset och vi har hört honom men vad han säger kan jag inte uttala mig om, säger han.

Liknande utredningar

Måndagens händelse är tredje gången den senaste tiden som just förre Solidosledaren och 35-åringen förekommer i liknande utredningar.

I augusti sköts en 35-åring i båda benen i sin lägenhet i Vallhov.

Skytten hade på sig en hjälm med visir och den skottskadade kunde aldrig identifiera honom. Tidigare samma dag hade dock den skjutne hamnat i rejält slagsmål med den nu anhållne 35-åringen.

Han häktades som misstänkt men tingsrätten släppte senare 35-åringen ur häktet och det blev aldrig åtal. Brottet är ouppklarat.

Åtal blev det däremot efter en händelse i september då polisen stoppade förre Solidosledaren och 35-åringen på macken i Kungsgården. I bagageluckan hittade de en 26-åring från Gävle med kopplingar till samma kriminella gäng.

Friades från misstankar

I tingsrätten dömdes båda till fängelse för människorov, men hovrätten gjorde bedömningen att 26-åringen kan ha lagt sig där av fri vilja, precis som han själv intygade under rättegången, och i fredags friades de från misstankarna.

– Han tordes inte tala sanning, säger Sammens, som ser ett mönster i vad de båda männen gör.

– Min uppfattning är att det är ett sätt att skrämma, bestraffa eller markera vem som har makten. Men det betyder inte att det har skett i det här senaste fallet, understryker han.

Den friande domen i fredags var ett bakslag.

– Det är naturligtvis inte bra om man kan bete sig som man vill och klara sig för att ingen törs tala, menar Christer Sammens.

Mer läsning

Annons