Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv tydliga avtal!

/
  • GRATISRÅD. Jan Söderström från TV4:s program ”Fuskbyggarna” visar Anna och Christoffer Swedh från Valbo hur de skulle kunna göra sitt kommande hus så energismart som möjligt. ”Att installera bergvärme i hela bottenplattan i ett nytt hus är som att skjuta mygg med älgstudsare – satsa på solfångare på taket och en vattenmantlad braskamin i stället” , konstaterade byggexperten.

Bygga ut, bygga nytt eller bygga till?

Jan Söderström, expert i tv-programmet ”Fuskbyggarna”, gav råd och tips på Villamässan i Göransson Arena i går.

– Det var skönt att prata med en expert som inte vill sälja något till oss, konstaterade paret Anna och Christoffer Swedh som ville veta hur man bygger ett energismart hus.

Annons

Jan Söderström är byggnadsingenjören som dömer ut fuskbyggare i TV4:s tv-serie med samma namn.

I går var han på Villamässan på Göransson Arena och berättade om några av fallen, som visats på tv förra året. Han gav förstås också tips och råd för hur man ska undvika att behöva komma med i programmet.

– Det finns många oseriösa hantverkare och många är oroliga för att anlita hantverkare, men om man tar ordentliga referenser från början kanske man kan undvika de allra värsta, menade Jan Söderström.

Tänkte om

Förutom referenser rådde han också besökarna till att göra en ordentlig upphandling om man ska anlita en hantverkare.

– Ta in anbud och jämför. Och ta gärna hjälp av experter för att jämföra anbuden och allra viktigast – skriv tydliga avtal när ni väl valt hantverkare, säger han.

Anna och Christoffer Swedh från Valbo går i byggnadstankar och passade på att pumpa Jan Söderström på hans bästa råd för hur deras kommande hus ska bli så energismart som möjligt.

– Vi hade tänkt oss vattenburen värme i bottenplattan men vi har nog tänkt om nu. Han tyckte att en vattenmantlad braskamin och solfångare på taket skulle räcka gott och väl så vi kör nog på det, sa Anna och Christoffer nickade instämmande.

– Det är skönt att prata med någon utomstående som bara ger råd, utan att sälja något, säger Christoffer och berättar att han och Anna fått bygglov för ett hus i Valbo som de planerar ska vara färdigt för att flytta in i till hösten.

En lots är bra att ha

Enligt Jan Söderström är det många familjer som väljer att bygga helt nya hus. En bra investering, om man gör på rätt sätt.

– Jag tycker att man ska ta hjälp av en bygglots, eller en rådgivare för att få det precis som du vill ha det från början. Då får du också prata med någon som ser till dina intressen och inte får provision för att sälja något, det är viktigt.

Jan själv får ganska ofta frågor om skavanker och hantverkare efter att han gjort sig känd som byggexpert.

– Men det är oftast kul, försäkrar han med ett leende.

Mer läsning

Annons