Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbilar oroar – evighetsarbete för kommunen

/
  • Skrotbil. Har ingenting att göra med bilarna i Sandvikens kommun.

På tomter runt om i Sandvikens Kommun står en mängd så kallade skrotbilar. Boende i närheten av dessa tomter oroar sig för hur skrotbilarna påverkar miljön.
– Det är otäckt. Vattnet kan bli fördärvat för oss med egna brunnar, säger Mats Mattsson, kommunfullmäktigeledamot för Landsbygdspartiet i Sandvikens Kommun, boende i Gästrike-Hammarby.

Annons

På flertalet ställen i Sandvikens ytterområden står skrotbilar parkerade - en del har stått i tiotals år.

Problemet med lämnade skrotbilar eskalerade i hela Sverige efter att skrotpremien togs bort 2007. Enligt kommunfullmäktigeledamoten Mats Mattsson (LPO) handlar det i Sandviken främst om kvarlämnade folkracebilar och han menar att måttet är rågat för många i kommunen.

– I Gästrike-Hammarby, där jag bor, finns tomter med upp till 30 bilar parkerade. Men det är inte bara i Hammarby utan det ser ut så runt hela kommunen.

– Det är ett elände. Hammarby Bruk är klassat som riksintresse för sin arkitektur, men det blir konstigt för besökare när det står skrotbilar överallt.

Mats Mattsson oroar sig även över hur bilarna påverkar miljön.

– Det är otäckt. Vattnet kan bli fördärvat för oss med egna brunnar.

Problemet har tagits upp av Mats Mattson i kommunfullmäktige och Peter Kärnström (S) svarade då att han välkomnade medborgarna att anmäla skrotbilarna till Bygg- och miljönämnden (i dag Samhällsbyggnadsnämnden).

– De jobbar kanske för fullt på det nu, då är jag oerhört tacksam, säger Mats Mattsson.

Andrea Gleerup, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsnämnden, säger att kommunen får väldigt mycket klagomål gällande detta och att nämnden just nu arbetar med ett tiotal ärenden rörande dessa skrotbilar.

– Vi uppmanar tomtägarna att städa upp och en inspektör kontrollerar så att inte skrotbilarna innebär en fara enligt miljöbalken eller planbygglagen.

– Men tyvärr är det ett evighetsarbete. Vi kan ju inte bara kliva in på en annans mark som kommun och städa upp. De befogenheterna har vi inte. Politiker tror ofta att vi kan göra mer än vi kan, men detta tar en enorm tid.

Mer läsning

Annons