Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagsmål om platserna i nya inre maktcirkeln

Lokalpartiet Ny ordning är beredd att byta sida inför valet av ledamöter i det arbetsutskott som kommunstyrelsen nu inrättar.

Efter att tidigare samarbetat med de borgerliga partierna, är NO beredd att medverka till att Vänstern får den femte stolen i den nya inre maktcirkeln.

– Det vore olyckligt med en borgerlig majoritet, säger oppositionsrådet Aage Hansen (NO).

Annons

Med ett knappt år kvar till valet ska kommunledningen organisera om sitt inre arbete. De tidigare fackutskotten för tekniska frågor och personalfrågor ersätts av ett arbetsutskott som ska förbereda alla viktiga kommunstyrelsefrågor.

Det fem personer stora utskottet får en tung roll eftersom det blir första instansen där det går att påverka politiken.

Majoriteten får tre

Klart är att majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centern tillsätter tre av de fem platserna med kommunalråden Peter Kärnström (S), Monica Jacobsson (S) och Carl-Ewert Ohlsson (C).

Lika klart är det att Moderaterna, största oppositionspartiet, får den fjärde platsen som besätts av oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk.

Om den femte platsen har det blivit slagsmål. Folkpartiet, Ny Ordning och Vänsterpartiet vill alla tre lägga beslag på den viktiga stolen.

Sedan valet 2006 har M, FP, NO och KD haft ett mer eller mindre organiserat samarbete. De fyra partierna har exempelvis gått fram med gemensam budget. Väljer partierna att gå ihop även i valet av arbetsutskott ligger FP bäst till.

– Självklart för vi fram vår egen kandidat Nils-Gunnar Kempe, säger Helena Sjöberg (FP).

Vill inte ha borgerlig majoritet

Därmed skulle den för Sandviken unika situationen uppstå att de borgerliga partierna får majoritet i ett viktigt politiskt organ. Den tanken tilltalar inte NO:s ledare Aage Hansen.

– Då röstar vi hellre fram en Vänsterpartist. Vi är varken ett vänster- eller ett högerparti. Men en borgerlig majoritet skulle inte spegla valresultatet, säger han.

Stöder vänstern

Även Miljöpartiet är berett att stödja Vänsterns oppositionsråd Karin Nilsson i valet av arbetsutskott.

– Då får vi ett bättre utskott där båda oppositionsgrupperna kommer fram, säger Per-Johan Emtell (MP).

När valberedningen på måndagseftermiddagen hade möte blev det överraskande förslaget att Moderaterna får båda oppositionsplatserna. Ett förslag som dock inte verkar vara förankrat inom alla partier.

Mer läsning

Annons