Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbarn lämnas utan tillsyn på Parkbadet

Ensamma småbarn som inte kan simma är ett växande säkerhetsproblem på Parkbadet.

– Vi har haft många incidenter den senaste tiden, berättar föreståndaren Kari Tryde.

Därför höjer nu Parkbadet åldersgränsen och förstärker samtidigt informationen på olika språk.

Annons

För att få bada utan sällskap av vuxna på Parkbadet ska barnen i dag ha fyllt tio år och dessutom, på uppmaning av personalen, kunna visa att de kan simma 200 meter bröstsim.

Allvarliga incidenter

Men efter ett antal allvarliga incidenter skärps nu säkerheten.

– Vi har exempelvis haft 3-4-åringar som blivit lämnade ensamma och icke simkunniga barn som hoppat ned i hoppbassängen, berättar Kari Tryde.

Badpersonalen har märkt en tendens att det blivit allt vanligare med föräldrar som inte riktigt förstår hur farligt det är att låta barn som inte kan simma besöka badhuset själva, tillsammans med storasyskon eller i så stora grupper att en ensam vuxen inte har möjlighet att ta ansvar för alla medföljande barn.

– Det är inte fel på våra kunder. Men alla inser inte vad de utsätter sig för. Därför måste vi agera.

En bra tumregel, enligt Kari Tryde, är att som vuxen ha högst ett barn i varje hand. Dessutom måste man själv kunna simma.

– Vi jobbar preventivt med säkerheten. Men våra anställda kan inte vara barnvakter.

Information på flera språk

För att uppmärksamma besökarna på vilka risker icke simkunniga barn utan närvaro av simkunniga vuxna utsätts för, trycker nu Parkbadet upp trivselregler även på andra språk än svenska. Detta för att göra informationen ännu mer tillgänglig.

Dessutom höjs åldersgränsen enligt ett förslag som kultur- och fritidsnämnden ska ta ställning till på tisdag. Förslaget är att besökarna i fortsättningen ska betraktas som barn till och med elva år. De får då inte gå in och bada på egen hand utan vuxna som följer med och tar ansvar.

– Det är jätteroligt att det är fler människor som vill ha en aktiv fritid med bad och vatten. Men då är det också viktigt att alla inser vilka risker man kan utsättas för, säger Kari Tryde.

Mer läsning

Annons