Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart besked om färre skift på SMT i Sandviken

/
  • Bo Boström, fackordförande för metallarbetarna på SMT i Sandviken, tror att arbetstidsavtalet ska räcka för att klara de aktuella neddragningarna.
  • Bilden visar Färdigställning 13 där rörämnena svarvas och görs i ordning för nästa steg i processen. Anläggningen invigdes i november 2013.

Neddragningar i skiftgången planeras inom rörtillverkningen på Sandvik i Sandviken.
– Vi kan hantera det inom ramen för arbetstidsavtalet, i varje fall som det ser ut nu, säger Bo Boström, ordförande i IF Metalls fackklubb på Sandvik Materials Technology (SMT).

Annons

När Sandvik presenterade delårsrapporten i förra veckan medgav vd Olof Faxander att neddragningar inom olje- och gasindustrin kan påverka skiftformerna inom SMT, bland annat i Sandviken.

Nu bekräftar Bo Boström att diskussioner pågår mellan facket och företaget. Han räknar med besked inom ett par veckor.

Det kan bli tal om att antingen minska antalet skiftlag eller stryka skift i befintlig skiftgång. Han tror att neddragningarna kan hanteras med gällande arbetstidsavtal. Medarbetarna får i så fall jobba färre dagar med bibehållen lön.

– När vi är klara gäller nya skiftscheman, säger Bo Boström.

Oklart är vad följderna blir för de inhyrda som, enligt Boström, kan vara ett 30-tal på rörsidan.

Inga beslut har ännu tagits om att dra ned på skiftgången, betonar Ulrika Porath, kommunikatör på SMT.

– Vi tittar på olika scenarior och för diskussioner med facken. Samtidigt är det en pågående process och vi anpassar kapaciteten beroende på efterfrågan, säger hon.

Sandvik har börjat märka följderna av det låga oljepriset som mer än halverats sedan i somras. Olje- och gasindustrin, som står för 8 procent av Sandviks hela försäljning men cirka 20 procent av affärsområdet SMT:s försäljning, har skjutit upp beställningar. Men än så länge har SMT inte drabbats av avbokade order.

"Det är naturligtvis ett hot inför framtiden. Vi har just nu liggande order fram till sommaren", sa Olof Faxander till Arbetarbladet i torsdags.

Rör till olje- och gasindustrin tillverkas vid Sandviks fabriker i Sandviken och Tjeckien.

I december ändrades skiftgången inom varma delen på rörsidan, där bland annat varmvalsningen ingår. Då gick man ner från fem- till fyrskift, en förändring som hanterades med arbetstidsavtalet.

SMT har cirka 3 500 anställda i Sandviken.

Mer läsning

Annons