Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan du se på datorn när hemtjänsten kommer

/
  • Ser vem som kommer. Storvikspensionärer blir testpiloter för det nya systemet att kunna hitta information om sin dag via datorn eller tv:n.

Snart kan Sandvikens åldringar se via datorn eller tv:n när hemtjänsten kommer. Nu har det blivit dags för fyra personer i Storvik att som de första testa systemet.

Annons

Sedan några år tillbaka drivs ett projekt i Sandviken för att utveckla elektroniska tjänster till äldreomsorgen. Det handlar om att gamla på sin tv eller datorskärm ska kunna hitta information om till exempel vem som kommer, vilken tid och för vilken typ av hjälp. På andra flikar finns uppgifter om mat, läkarbesök, aktiviteter och den egna räkningen upplagda.

Under ett års tid har systemet provats av 14 stycken anhöriga knutna till äldreboendet Lillvik. Nu har det blivit dags för de första pensionärerna att få det installerat. Premiäranvändare blir fyra Storviksbor med hemtjänst.

Syftet är att öka tryggheten för de äldre. Säkerheten ökar när de i förväg kan se bild på den som ska komma. De får också större möjligheter att kontakta omsorgen och påverka den. Servicen blir även bättre, till exempel genom att kunna avboka insatser eller se om någon är försenad.

– De ska kunna bo hemma längre och använda tekniken som hjälp och stöd, förklarar projektledaren Lena Carlsson som framhåller att systemet även ger anhöriga bättre överblick.

Först om något år väntas systemet vara tillgängligt för merparten av Sandvikens äldre, det krävs en del upphandlingar för det. Enligt Lena Carlsson kommer tjänsten troligtvis att innebära en månadsavgift även om olika lösningar diskuteras.

Mer läsning

Annons