Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart snurrar kraftverken

Nu snurrar snart de första vindkraftverken på Vettåsen. Samkraft vind har skrivit på köpekontraktet för de två 149 meter höga vindkraftverken och redan i januari ska produktionen vara igång.

Annons

De två vindkraftverken, som står på Vettåsen strax norr om Järbo men som syns långt utanför byns gränser, har totalhöjden 149 meter och är Gästriklands största. Enbart själva tornet mäter 108 meter över mark. De kommer att producera 11,0 GWh, vilket motsvarar årsförbrukningen för 400 eluppvärmda villor, uppger bolaget Samkraft vind i ett pressmeddelande.
Det blev Samkraft, som består av tolv olika kommunala och privata intressenter i regionen, som köpte de två vindkraftverken av Eolus vind. Köpekontraktet undertecknades för bara någon vecka sedan. Tanken från början var att byborna själva skulle få en chans att bli delägare i något av de allra första verken i regionen men Anders Bergström, vindkraftsprojektör på Eolus vind, konstaterar att intresset har varit för svagt.
– Kanske beror det på att de här är de allra första i regionen. Men vi ska göra om det och annonsera när vi ska bygga nästa. Vi hoppas att det kan finnas ett större intresse nu när de första vindkraftverken är på plats.
En av de kommande satsningarna där det kan bli aktuellt att annonsera efter lokala delägare igen är på Åsen, på gränsen mellan Sandviken och Ockelbo kommun. Där planerar Eolus att uppföra tre vindkraftverk.

Mer läsning

Annons