Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SO-lärare får fredspris

Många gymnasieelever i Sandviken har genom åren fått tillfälle att åka på studieresor i nazismens fotspår eller möta överlevande från förintelsen.

Annons

För sin insats får nu SO-lärarna på samhällsprogrammet ett fredspris av den så kallade Emerichfonden.

SO-lärarna i Sandviken har blivit kända i hela Sverige för sitt engagemang i arbetet med att bekämpa nazism, rasism, våld och intolerans.

300 elever har fått tillfälle att göra studieresor till Berlin och resterna av nazitysklands koncentrationsläger. Mer än 5 000 elever har fått chansen att möta överlevande från förintelsen. Några hundra elever har också gått en lokal kurs om andra världskriget och förintelsen.

Arbetet har pågått i 20 år och resulterat i att gymnasieeleverna i Sandviken i sin tur blivit opinionsförmedlare i frågor som rör andra världskriget.

– Långt före dåvarande statsministerns satsning på ”om detta må ni berätta” har vi jobbat med frågor som förintelsen, nazism, neonazism och historierevisionism, berättar SO-lärarna.

Arbetslaget har nu fått ett hederspris av Emerichfonden som varje år delar ut ”Skolornas fredspris”.

Fonden är döpt efter Emerich Roth, som på ett mirakulöst sätt överlevde nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger och som sedan ägnat en stor del av sitt liv åt att hindra rasismen från att fotfäste i dagens samhälle.

– Självklart är det trevligt att få den här utmärkelsen. Ett kvitto på att vi gjort någonting bra, säger Olov Thunman, en av lärarna, och framhåller att det är ett lagarbete som ligger bakom den satsningen.

Mer läsning

Annons