Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen placerade 18-åring hos OG-ledaren

/

Den 40-årige Sandvikenbon köpte sig fri från Original Gangsters i går morse.
– Anledningen är en 18-åring som är familjehemsplacerad hos mig, säger han.
Kommunen valde att placera pojken hos 40-åringen för någon månad sedan trots att de visst att han dömts för grovt vapenbrott och att han varit president i Outlaws MC.
Men i går när de fick reda på hans roll i ännu en kriminell organisation beslöt man att avbryta samarbetet.

Annons

Gårdagen blev en turbulent dag vad det gäller den 40-årige Sandvikenbon och hans kopplingar till den kriminella organisationen Original Gangsters, som Arbetarbladet berättat om i tidigare artiklar. Helt plötsligt förändrades flera viktiga förhållanden på grund av uppmärksamheten i media.

I centrum i den här historien står en 18-årig pojke som behövde en familj att bo hos när Sandvikens kommun bestämde sig för att låta honom lämna det paragraf 12-hem, där han tvångsvårdats i ett år efter att ha dömts till vård inom socialtjänsten efter ett rån.

Valet som familjehem föll på 40-åringen som sedan tidigare haft nära kontakt med 18-åringen och därför ansökte om en placering. Sedan i höstas har han fått betalt för att ta hand om pojken.

I går morse tog 40-åringen kontakt med Original Gangsters president Dano Acar. De kom överens om att han inte längre är medlem och därmed inte president för klubbarna i Gävle och Stockholm, som han fick ansvar för i november förra året efter att ha varit medlem sedan augusti.

– Jag har en ungdom placerad här. Det är för hans skull jag gör det, säger 40-åringen och betonar att det kostat honom åtskilliga tusenlappar att lämna OG.

Samtidigt som uppgifterna kom ut i media tog Per Lodin, chef för ungdomsenheten på Sandvikens kommuns individ- och familjeomsorg, genast kontakt med 40-åringen. Lodin kände inte till hans medlemskap i OG.

– Jag fick höra att han skulle vara medlem redan strax före jul och ställde frågan direkt till honom, men då nekade han, säger Per Lodin, som då blev förd bakom ljuset när 40-åringen medvetet valde att mörka sitt kriminella uppdrag.

Men trots 40-åringens beslut att köpa sig fri från OG anser nu Sandvikens kommun att förtroendet är förbrukat.

– Vi kan inte ha ett samarbete just nu. Vi har därför valt att avbryta placeringen. Han har förståelse för vårt beslut, säger Per Lodin.

Som förklaring anger han just det faktum att 40-åringen varit president i OG sedan i höstas och fram till i går, just den tid då han också varit avlönad av kommunen för familjehemsuppdraget.

– Men det är inget beslut på livstid, betonar Lodin.

Det många frågar sig är hur 40-åringen kunde anses lämplig i höstas.

– Vi gjorde en sedvanlig familjehemsutredning. Han dolde ingenting om sin bakgrund och pratade öppet om sin negativa utveckling och karriär.Vi var medvetna om att det var ett kontroversiellt beslut, säger Lodin.

Kommunen kände alltså till fängelsedomen för grovt vapenbrott åtta år tidigare och den dåvarande inblandningen i Bandidos i Skåne och man kände till bakgrunden som Outlaws MC:s president för Gävleklubben som inom den internationella organisationen hade upphöjts till ”prospect chapter”.

– Ibland kan det vara bra att ta hjälp av en som varit i branschen och tagit sig ur. Uppgifterna till oss var att han hade lämnat allt detta bakom sig, säger Per Lodin.

Mer läsning

Annons