Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderskolan riskerar böter för dålig säkerhet

Arbetsmiljöverket hotar med böter om Söderskolan inte förbättrar säkerheten.


– Det låter värre än vad det är, säger rektorn Anne-Chatrine Berg.

Annons

I april 2007 besökte Arbetsmiljöverket Söderskolan, och fann där säkerhetsbrister. Personalen upplever oro över att de inte kan kalla på hjälp snabbt om någonting händer, och det fanns även brister i säkerhetsrutinerna.

Vid återbesöket i juni i år hade skolan inte gjort tillräckligt för att rätta till problemen, menar Arbetsmiljöverket. Inte alla i personalen hade fått mobiltelefoner att använda vid en krissituation, och säkerhetsrutinerna var fortfarande inte tillräckligt bra.

”Det är flera av personalen som känner oro och otrygghet eftersom de inte kan kalla på snabb hjälp om en hot- och våldssituation uppstår”, skriver de.

Om skolan inte gör något åt punkterna, kan de få ett vite på 15 000 kronor.

Rektorn Anne-Chatrine Berg säger att personalens oro inte handlar om våld från elever på skolan.

– Det handlar inte om det, utan mer vad vi gör om det kommer in en våldsman i lokalerna. Vad gör vi om det som hände nyligen i Finland händer här?

Svårövervakad

Skolan har många ingångar, vilket gör den svårövervakad. Anne-Chatrine Berg säger att säkerhetschefen nu har fått i uppdrag att åtgärda problemen som Arbetsmiljöverket påtalar. Redan nu har de gjort en ny nödutgång från rektorsexpeditionen.

Arbetarbladet har tidigare i höst skrivit om Skolverkets kritik mot Söderskolan. Bland annat anmärker de på att skolan måste ”vidta kraftfulla åtgärder för att åstadkomma trygghet och minska kränkningar och trakasserier”. Dessutom ska det ha förekommit droger på skolan.

 

Är det en dålig arbetsmiljö på Söderskolan?

 

– Vi är ärliga och talar om vad som är problem. Vilka högstadieskolor har inte problem med sådana här saker?

Anne-Chatrine Berg menar att skolan är öppen med både positiva och negativa aspekter, och att de därför får kritik från Skolverket och Arbetsmiljöverket eftersom de inte hymlar med problem och brister som inte är unika för Söderskolan.

Mer läsning

Annons