Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solarium bara för vuxna – i en kvart?

/
  • KRITISKA. 14-åriga Malin Lööv och 15-åriga Louice Dahlberg gillar inte Strålsäkerhetsmyndighetens förslag om införa en åldergräns på 18 år för att sola solarium. ”Sådant borde man få bestämma själv”, tycker tjejerna.
  • POSITIV. Elisabeth Andersson växlar till sig tiokronor att sola för av Kerstin Hedberg på Parkbadet. ”Det låter bra med en åldersgräns”, säger Elisabeth. Kerstin berättar att personalen på Parkbadet redan i dag brukar ringa hem till föräldrarna om någon som ser väldigt ung ut vill sola.
  • gillar att sola. Niklas Lindqvist solar ofta och alltid längre än den kvart som Strålsäkerhetsmyndigheten vill ska bli maximal tid. ”Men jag har aldrig bränt mig”, säger han. En åldersgräns tror han ändå inte är så dum.

Allt fler får brännskador av att sola i solarium. Nu kan lagen skärpas. Strålskyddsmyndigheten vill halvera solarietiden och förbjuda solning för alla under 18.
– Det verkar vettigt, säger Kerstin Hedberg, anställd på Parkbadet.
Men ungdomarna som Arbetarbladet pratat med gillar inte förslaget.

Annons

Unga som bränner sig i solarier blir allt fler, visar en enkät från Statistiska centralbyrån. På två år har de brännskadade 18–24-åringarna nästan fördubblats.

I bakgrunden finns ett par tusen nya fall varje år av den farligaste hudcancertypen, malignt melanom. Tiotusentals svenskar får årligen någon sorts hudcancer.

– Hade vi vetat på 80-talet hur farligt solariesolandet var hade vi troligen aldrig tillåtit det, säger strålskyddsinspektör Ulf Wester i en artikel i Svenska Dagbladet.

Nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten införa 18-årsgräns för solarium. En annan åtgärd som diskuteras är att begränsa den maximala tiden i solariet från 30 minuter till 15 minuter.

På Parkbadet, liksom på drop in-solariumet Ultra brun, i Sandviken kostar det tio kronor för varje tre minuter man solar. Den kortaste tid som det går att sola är sex minuter, men de flesta solar mycket längre än så.

– Det där med åldersgräns låter bra och det där med tiden är nog inte heller så dumt. Själv brukar jag sola i tolv minuter, säger Elisabeth Andersson, som precis ska lägga sig i solariet på Parkbadet.

Hon tillägger att det bara är andra gången någonsin hon solar i solarium.

– Men jag kände att jag ville ha lite färg på mig.

En betydligt flitigare solare är Niklas Lindqvist. Han solar ofta och alltid längre än en kvart.

– Det är skönt och man känner sig fräschare. Men jag har faktiskt aldrig bränt mig.

Även han tycker att en åldersgräns kan vara befogad – även om han själv började sola innan han var 18.

– Det är möjligt att unga har känsligare hud.

Kerstin Hedberg som arbetar på Parkbadet berättar att personalen brukar fråga efter målsmans tillstånd om någon som vill sola ser väldigt ung ut.

– Det har hänt att vi har ringt hem. Rekommendationen är ju redan i dag att man ska vara 18 år.

Just på våren vill många ungdomar sola för att bli lite bruna till baler och skolavslutningar. Det bekräftas av 14-åriga Malin Lööv och 15-åriga Louice Dahlberg som Arbetarbladet träffar nyss utkomna från Ultra brun på Storgatan. De har många kompisar som solar.

– Man vill bli fin inför sommaren, säger Malin Lööv.

Tjejerna gillar inte Strål- säkerhetsmyndighetens förslag.

– Sådant borde man få bestämma själv. Det blir dessutom svårt att kolla på ett drop in-ställe.

Mer läsning

Annons