Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvikariaten gör avtryck hos arbetsförmedlingen

Sandvik och Ovakos vikariebehov för sommaren sätter spår i arbetsförmedlingen statistik. Totalt anställs närmare 1 400 personer för att hålla produktionen igång under semestrarna.

Annons

Omkring 3 500 personer sökte de 1 000 sommarvikariat som Sandvik Materials Technology i Sandviken utlyste. Den uppskattningen gör Rolf Lövgren, personalman hos Sandvik. Nu är rekryteringsprocessen inne i sitt slutskede, erbjudanden om jobb har skickats ut för samtliga tjänster.

– I dagsläget har vi ungefär 875 anställda sommarjobbare, fler kommer nu i slutet av maj och början av juni, säger Rolf Lövgren.

Göranssonska skolans elever är garanterade sommarjobb hos Sandvik och i rekryteringspolicyn prioriteras personer som studerar. Företaget vill gärna ha sommarvikarier som har erfarenhet från industrin eftersom upplärningstiden kan vara lång.

För den som fått ett jobb över sommaren och klarat det bra finns en stor möjlighet att komma tillbaka, nästa sommar eller om det skulle dyka upp ett behov.

– Vi har siktet inställt på att få tillbaka samma personer. Vi måste ju tänka på kostnaden och rent företagsekonomiskt är det bra att ta tillbaka samma gubbe som kan jobbet och inte behöver utbildningen, säger Rolf Lövgren,

Hos Ovako i Hofors tänker man på samma sätt och anställer gärna de som tidigare fått utbildning. I år är det andra gången man gör en stor anställning av sommarvikarier. Just nu är man mitt i rekryteringsarbetet och Sten Lyckström, platschef, Ovako i Hofors, uppskattar att omkring 800 ansökningar har kommit in.

– Det blir nog bortåt 400 vikarier i Hofors i sommar. En del började i februari och mars för upplärning, men många kommer till nu i maj och juni, säger han.

Hos arbetsförmedlingen i Sandviken och Hofors gör sommarjobben på de två industrierna ett tydligt avtryck i arbetslöshetsstatistiken.

– Absolut! Det syns verkligen. Exakta siffror om hur många som går till just Sandvik och Ovako har jag inte, men vi vet att det är jättemånga som får jobb där, säger Jessika Persson, sektionschef, arbetsförmedlingen i Sandviken och Hofors.

Mer läsning

Annons