Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spansk hästfest i Högbo

/
  • Fart och rörelse i Högbo RK:s ridhus, när nobla spanska rashästar tävlade om championskapet i helgen.
  • Spanjoren Philip Belhoussine hanterade Estepeña XXV, som blev stochampion. Ägare är Rose-Marie Gunilla Uselius.
  • Klassen som Estepeña XXV vann var ston 7 år och äldre, men hon hade också totalt mest poäng av alla ston under helgen.
  • Åsa Molin, en av arrangörerna bakom den spanska hästhelgen.
  • Fart och rörelse i Högbo RK:s ridhus, när nobla spanska rashästar tävlade om championskapet i helgen.

Högbo ridklubb drog under helgen många långväga besökare, då de var värdar för världens nordligaste utställning av PRE-hästar.

Annons

PRE ska utläsas "Pura raza española", och är en rashäst från Spanien. Den stammar från en beställning från den spanske hungen Filip II till avlare i staden Cordoba att få fram en kunglig häst. Den skulle vara vit, nobel, modig, och kunna röra sig kungligt. Länge var det helt omöjligt att få tag i den här rasen. Spanjorerna behöll dem för sig själva, bortsett några få exemplar som de gav bort som gåvor till kungahus runt om i världen. Först på 70-talet började de lätta lite på restriktionerna.

– De är så intelligenta, lättlärda och nobla! Har man en gång haft en PRE vill man aldrig ha någonting annat, säger Åsa Molin från Hudiksvall.

Hon är med i PRE-föreningen Siapre, som arrangerar evenemanget. I utställningen ingår både att hästarna gör ridprov och ställer upp sig för att få sina utseenden bedömda. Två spanska domare avgör sedan vilka som blir champions i de olika klasserna.

Förutom utställningen bjöd helgen också på dressyr, workshops, spansk buffé och showinslag som tornerspel.

Arrangörsföreningen är väldigt nöjda med Högbos anläggning, och med uppslutningen. Åsa Molin pratar till och med om publikrekord för den här typen av arrangemang. 175 besökare har de haft under helgen, och många åkte från ställen som Skåne, Västerbotten och Norge.

Åsa Molin är utsliten efter allt ideellt jobb, men glad över resultatet, och säger att föreningen ska utvärdera det här nu, men hon verkar sugen på att köra igen nästa år.

Mer läsning

Annons