Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Spara uppifrån”

Nu blandar sig fackorganisationen Kommunal i de politiska diskussionerna om nedskärningar. Rådet: spara uppifrån den här gången.
Kommunal föreslår också att äldreomsorgen och handikappomsorgen ska slås ihop.

Annons

Det går inte att kapa mer ute i verksamheterna. Personalen ute på fältet har redan en utsatt arbetssituation och en ansträngd arbetsmiljö, vilket leder till stress och sjukdomar. Det är budskapet i en skrivelse som Kommunal lämnat till politikerna i kommunstyrelsen inför besluten om nedskärningar.

Fackorganisationen vill i stället att kommunen den här gången ska spara uppifrån genom att ta bort chefslöner, politikerarvoden och administration.

Förslaget går konkret ut på att handikappomsorgsförvaltningen ska slås ihop med äldreomsorgsförvaltningen.

”Varför sitta med kostnader för dubbla nämnder, två administrationer och två förvaltningar som i princip lever helt egna liv”, skriver Leif Johansson, Kommunals ordförande.

Han konstaterar också att äldreomsorgen i dag tar in nya vikarier samtidigt som handikappomsorgen har varslat fast anställda om uppsägning, bland annat på grund av att man inte klarar av att leva upp till regeln om att alla som vill ska få jobba heltid.

Med en hopslagning av förvaltningarna, och de utökade kombinationsmöjligheter det ger, skulle inte problemet finnas kvar, menar Leif Johansson.

Mer läsning

Annons