Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparchock drabbar nu Sandviken

/

Nu drabbar den ekonomiska krisen Sandvikens kommun med full kraft.
Nya chockprognoser visar att kostnaderna snabbt måste minskas med 75 miljoner kronor eller motsvarande drygt 200 heltidstjänster.
– Det blir tuffa tider, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Vid en information på eftermiddagen i dag får de fackliga organisationerna besked om att kommunen nu är rejält indragen i den ekonomiska krisen och att det förbereds nedskärningar som väntas få mycket allvarliga konsekvenser.

Minskade skatteintäkter och statsbidrag i kombination med ökade kostnader gör att det fattas cirka 75 miljoner kronor inför nästa år.

– Det innebär att vi måste förändra vår organisation. Men jag kan inte föregripa processen genom att säga någonting om hur det ska gå till, säger Peter Kärnström.

Han konstaterar dock att kommunens utgifter till mycket stor del utgörs av lönekostnader och att det blir svårt att undvika personalminskningar i en eller annan form när behovet av nedskärningar är så stort.

– I det här skedet är det till och börja med min uppgift att gå ut och medvetandegöra alla berörda om hur det ser ut och att det blir tuffa tider.

Nämndernas presidier fick information om läget på onsdagskvällen.

Arbetet med att minska kostnaderna är dock redan igång sedan alla ordföranden har fått signaler i ett tidigt skede.

– Ja, vi har redan börjat titta på det. Men vad det kan få för konsekvenser är för tidigt att uttala sig om, säger Torbjörn Rönnkvist (S), äldreomsorgsnämndens ordförande.

Inte heller för de fackliga organisationerna kommer dagens besked om tuffa sparkrav som någon stor överraskning.

– Vi inser att det naturligtvis även kommer att slå mot oss. Men vi hoppas att det blir neddragningar som kan genomföras utan uppsägning av fast anställd personal, säger Margith Lind, Lärarförbundets ordförande.

Orolig är hon bland annat för vad som kommer att hända med elevstödet nu när det måste göras stora besparingar.

– Väldigt många familjer drabbas hårt av arbetslösheten och då är det extra viktigt att barnen kan få det stöd som de behöver.

Leif Johansson, Kommunals ordförande, menar att det nu håller på att ske en nedrustning av välfärden.

– Med varsel och uppsägningar även inom offentliga sektorn i en tid då behovet är som störst, då har vi börjat montera ned samhället, säger han.

Mer läsning

Annons