Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag öppnar för skolnedläggning

Nu är fyra av åtta partier i Sandviken beredda att bryta vallöftet om att alla byskolor ska vara kvar.
Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Ny ordning öppnar för att ta bort hela eller delar av småskolorna.
– Ingenting är längre heligt, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Annons

Krisläget inom Sandvikens kommun har förvärrats ytterligare. Kommunstyrelsen lade i går som väntat ut ett besparingskrav på 33 miljoner kronor på nämnderna i form av två procent för alla. Men i praktiken är behovet av nedskärningar i år redan uppe i drygt 50 miljoner. En prognos visar nämligen att nämnderna var på väg mot ett underskott med 19 miljoner när sparkravet kom.

Ett antal snabba sparåtgärder i form av frysta politikerarvoden och diverse restriktioner för anställningar, inköp, konsulttjänster, resormed mera ställde sig samtliga partier bakom.

Därutöver lämnade de tre oppositionsgrupperna in egna sparförslag som innehöll allt från organisationsförändringar till utförsäljning och konkurrensutsättning.

Samtliga åtta fullmäktigepartier har avgett löften om att alla byskolor ska vara kvar. Men i det ekonomiska krisläge som kommunen nu befinner sig i är fyrpartigruppen M, FP, KD och NO beredd att tänka om.

– Det vore oklokt att inte rätta sig efter de förhållanden som råder, säger Joe Eriksson Gladh (NO).

– Ja, jag är beredd att stå inför människorna och tala om att det inte finns någon annan utväg om det blir så. Ingenting är längre heligt, säger Riitta-Liisa Björk.

Fyrpartigruppen kan antingen tänka sig att halvera byskolorna eller att lägga ned en eller flera. De skolor som i första hand riskerar nedläggning är Jäderfors, Åshammar och Hammarby. Men även Österfärnebos högstadiedel och några av skolorna i centralortens utkanter kan bli indragna i diskussionen.

Inom Socialdemokraterna har man inte diskuterat att bryta sitt vallöfte om byskolorna.

– Ännu så länge är frågan inte aktuell hos oss. För 2009 är det helt uteslutet. Inför 2010 går det egentligen inte att utesluta någonting, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

Centern, som samregerar med Socialdemokraterna, har inte heller diskuterat frågan.

– Lägger vi ned tre skolor räcker det med att en av dem ersätts med en friskola för att besparingen ska vara borta, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson.

Mer läsning

Annons