Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal och handlade på mormors kontokort

En 89-årig Sandvikendam blev av med sin handväska. Dessutom försvann 13 000 kronor från 89-åringens konto. Den misstänkta förövaren är kvinnans barnbarn.

Annons

Det var i somras som damens dotterdotter, en kvinna i 20-årsåldern, tillsammans med ytterligare två personer begav sig till den 89-åriga kvinnans lägenhet i Sandviken. Enligt åklagaren med enda syfte: att stjäla damens handväska. Under tiden barnbarnet uppehöll sin mormor passade hennes två medgärningsmän på att stjäla väskan. I väskan fanns bland annat en plånbok med 500 kronor, samt ett kontokort.

Barnbarnet hade kännedom om PIN-koden till kortet, en kod hon förmedlade till medgärningsmännen. De tog ut 13 000 kronor från 89-åringens konto.

Men stölden upptäcktes och nu åtalas dotterdottern och de båda männen, en 23-åring och en 32-åring, för stöld.

– Men visst, det fanns fog för att åtala åtminstone dotterdottern för grov stöld. Det handlar om ett förtroendebrott, förklarar åklagare Peter Olofsson.

Skillnaden i påföljd för stöld respektive grov stöld är ganska stort. För stöld är maxstraffet fängelse i högst två år, medan maxstraffet för grov stöld är fängelse i högst sex år.

Mer läsning

Annons