Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka känslor om nakenbadet

/
  • VILL BESTÄMMA VAR. Byborna Jessika Helin och Tomas Åkelid, som båda bor i närheten av stranden, hoppas få vara med och styra var nakenbadet placeras.
  • NAKENBADARE. Eva och Olle Strand , aktiva i naturistföreningen Nakenkultur, försökte säga att naturister är ”sjyssta människor” som inte vill provocera utan bara bada nakna.
  • POSITIV. Tommy Edbom som driver kaférörelse vid Sjösunda, vid ena änden av stranden, har blivit alltmer positivt inställd till förslaget att öppna en del av stranden för nakenbadare.
  • DRAR BESÖKARE. ”Ví vill ha en så välbesökt anläggning som möjligt”, sa krögaren och campingägaren Roland Haglund som tror att ett naturistbad kan dra fler besökare till Strandbaden.

En del var emot och många tveksamma. Men det fanns också röster som välkomnar ett nakenbad.

– Vi har fått många kloka synpunkter åt ena och andra hållet, sa Bo Eriksson, kommunens kultur- och fritidschef, när han avslutade mötet på Strandbaden i År­sunda på onsdagskvällen.

Annons

Det handlade om förslaget att reservera en del av stranden vid Strandbaden för naturister, ett förslag som väckt känslor och motstånd bland Årsundaborna.

20-tal kom

Ett 20-tal personer hade nappat på kultur- och fritidsnämndens inbjudan. Förutom Årsundabor deltog Helena Fröhler och Roland Haglund som driver Strandbaden, några politiker och företrädare för naturistföreningen Nakenkultur som kommit med förslaget.

– Det känns inte bekvämt när man har barn, sa Jessika Helin som inte tror att det går att hindra nakenbadet men hoppas att byborna får styra var badet placeras.

Skrämmer bort

Andra undrade vad Årsundaborna har för nytta av ett nakenbad och befarade att det snarare skrämmer bort än lockar fler besökare till stranden.

Under mötet framkom att många, särskilt barnfamiljer, helst badar vid ena kanten av stranden, mot Lund. Där vill de inte att naturisterna ska få hålla till.

Flera kunde tänka sig ett nakenbad närmare restaurangen, mellan campingen och Sjösunda, något som också krogägarna såg som fördelaktigt.

Vill ta in åsikter

– Vi vill lyssna och samla intryck för att få en helhetsbild, sa Ulf Gillström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, som menade att det är omöjligt att göra alla nöjda.

Ett beslut om att ge tillstånd och sätta upp skyltar på stranden tas troligen under våren.

Mer läsning

Annons