Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkare Rejn tar plats i makttopp

/
  • Rejn Karlgren beskriver sig själv som pragmatisk och prestigelös politiker.

Hon bor på en gård ute på landet tillsammans med sin son och hans två pappor. Målet är att bli självförsörjande. Som miljöpartiets nya kommunalråd i Sandviken hoppas Rejn Karlgren kunna påverka för ett rättvisare och miljövänligare samhälle.
– Men som en del av majoriteten blir alla frågor viktiga frågor, säger hon.

Annons

Rejn Karlgren lider av ångest och depression som kommer i skov. Innan valet talade hon själv öppet om att orka ta sig igenom valrörelsen. Men väl på andra sidan känner hon sig starkare och i dag har en plats som ett av fyra kommunalråd i Sandviken.

– Just nu är det rätt så bra och det här är ett deltidsuppdrag så det passar mig. Det går ju inte att sluta leva bara för att det kan hända att man mår dåligt igen. Jag känner också ett visst ansvar när jag mår ganska bra – att vara en röst åt de som inte orkar, säger hon om sitt nya uppdrag som förtroendevald.

Miljöpartiet var det enda partiet i Sandviken som hade en kvinna som förstanamn på sin lista. Rejn Karlgren är också så gott som ny inom politiken. Hon hann sitta knappt en mandatperiod som ersättare i omsorgsnämnden och hon har suttit med i miljöpartiets lokala styrelse.

– Det är positivt att komma in med nya ögon, det blir en bra kombination med de kommunalråd som suttit med ett tag och har erfarenhet och det där nya tänkandet som jag kan bidra med, säger hon om sin roll i kommunalrådskvartetten.

Trots att hon har liten erfarenhet av lokalpolitik har hon varit politiskt aktiv länge och när hon bodde i Gävle var hon engagerad i Fi, Feministiskt initiativ, när partiet startade upp sin verksamhet.

– Jag har jättesvårt att inte engagera mig och att gå hemma och klaga räcker inte, säger Rejn Karlgren.

Hon har även en bakgrund inom RFSL och en av de frågor hon brinner allra mest för är att se till att samhället ska fungera för alla.

– Jag har alltid velat jobba mot orättvisor och lika rättigheter. Det handlar också om vem jag är själv.

Rejn Karlgren är bisexuell och lever i en relation med två män. På gården i Kungsgården där hon bor samsas mamma, pappor, barn och katter med höns, ankor och kaniner. Djuren är både husdjur och mat.

– Det gör fortfarande ont i hjärtat när vi ska slakta djuren som vi ska äta när vi innan har gosat med dem. Men om jag ändå ska äta kött så kan det ju få kännas lite också, säger Rejn Karlgren.

Att leva på egenproducerade varor är ett sätt att gå emot konsumtionssamhället, men det är ingenting som hon tycker får gå till överdrift.

– Vi klarar oss några månader med helt egna grönsaker och ägg behöver vi nästan aldrig köpa. Just nu är det även gott med både tuppar och kaniner i frysen, men i procent är det nog en ganska ynklig del som kommer här från gården än så länge. Jag har inte räknat på det så jag vet inte om jag skulle bli besviken eller inte.

För henne handlar det mycket om att gå tillbaka till ursprunget och få en förståelse för var saker kommer ifrån. Det är en del av anledningen att hon känner att hon hittat rätt med miljöpartiets politik.

– Men som en del av majoriteten blir alla frågor viktiga. Just nu är det framför allt skolan vi måste jobba med. Vi har för dåliga resultat och det hade varit enkelt om det bara handlade om pengar, men Sandviken är inte snålare än andra kommuner. Det handlar om något annat och det måste vi hitta, säger Karlgren.

Centrumutveckling är ett annat aktuellt område.

– Det är viktigt att ha ett fungerande centrum, samtidigt måste vi också jobba med att ha en levande landsbygd. Vi får inte glömma Järbo, Årsunda, Storvik och Österfärnebo. Alla andra kommundelar där det ska gå att leva ett bra liv.

Mer läsning

Annons