Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stensätra IF hoppas på Göranssonska

/
  • BIDRAG. Stensätra IF är en av föreningarna i Sandviken som behöver bidrag för att kunna behålla sin anläggning. Skogsvallen har dömts ut av expertis – och för att bygga nytt krävs 13 miljoner kronor, pengar som föreningen sökt från Göranssonska stiftelserna. Fotot på Stensätras ordförande Bengt Carlsson är taget vid ett annat tillfälle, men symboliken består. Om pengarna inte kommer måste föreningen lämna över nycklarna till kommunen som får ta över ansvaret.

Idrottsföreningarnas anläggningar i Sandviken förfaller.


Skogsvallen, som sköts av Stensätra IF, har dömts ut av byggnadsexpertis.


Om inte föreningen får bidrag på 13 miljoner kronor måste de släppa anläggningen.

Annons

Många idrottsföreningar i Sandviken har länge själva tagit på sig ansvaret för att med ideella krafter driva sina anläggningar. Men anläggningarna förfaller och det är svårt att rekrytera nya personer som är villiga att arbeta ideellt med att sköta anläggningar och ragga pengar till upprustningar.

Arbetarbladet skrev förra hösten om Stensätra IF, då i samband med att föreningsstödet hotades med minskning. Då prioriterades sedermera ändå föreningen. Men problemen är mycket större än så.

 

 

– Vi har stora betänkligheter inför framtiden, säger ordföranden Bengt Carlsson.

Skogsvallen har dömts ut av byggnadsexpertis, som menar att det inte går att rusta upp befintliga byggnader. De anses till och med vara hälsovådliga. Allt måste rivas och nytt byggas.

12–13 miljoner kronor beräknas en ny anläggning kosta.

De har sökt bidrag från Göranssonska stiftelserna, och fått avslag två gånger. Nu inväntar de ett nytt besked. Ett krav från stiftelserna är att kommunen bidrar med sin del, vilket kommunen inte säger sig ha råd med.

– Antingen kan kommunen få fram de miljoner som krävs, eller så måste vi lämna över anläggningen, säger Bengt Carlsson.

Göranssonska stiftelserna vill numera att någon annan ska gå in med kapital, helst upp till 50 procent, innan de själva går in med bidrag.

Stensätra IF har inte några problem med att rekrytera föräldrar som tränare till barnens lag, men få är beredda att arbeta med sådant som att driva anläggningar.

Föreningsenheten vid kommunen är väl medvetna om Skogsvallens skick, men är låst av de ekonomiska förutsättningarna, och inte minst av att kommunen inte kan lägga pengar på någon annans anläggning. Det årliga bidraget för verksamheten ska också ha räckt till att ”bunkra upp” för en upprustning av anläggningen.

– Många idrottsföreningar har det tufft, och Stensätra är en som har det tuffast. Vi försöker vara bollplank och stärka föreningen både moraliskt och lite ekonomiskt, säger Hans Nilsson vid föreningsenheten.

Betoningen ligger på lite.

300 ungdomar berörs av Skogsvallens framtid.

 

Oroande framtid

Mer läsning

Annons